08.11.2009. / 17:07

Autor: Nacionalova redakcija

Jergović: Europa će nas isklistirati od korupcije, mi to ne možemo sami

Ovo društvo treba učiniti normalnijim, smirenijim, i to bi trebao biti cilj sljedećeg predsjednika. U društvo bi trebalo vratiti svijest da je sramota biti lopov i da je sramota završiti u zatvoru", rekao je Miljenko Jergović u emisiji Nedjeljom u dva

Nakon što je propao plan Aleksandra Stankovića da zbog znanih razloga ove nedjelje u svojoj emisiji ugosti Emira Nemanju Kusturicu, nasuprot njega u studiju HRT-a sjedio je književnik i novinar Miljenko Jergovći. Osvrnuo se na spomenutog redatelja, ali i na trenutačnu političku i društvenu situaciju u državi. „Živimo u društvu u kojem je sramota biti Srbin, homoseksualac, manjinac ili Hercegovac, ali nije biti lopov ili mafijaš. Štoviše, mafijaš je tu kao vrsta odlikovanog, posvećenog lopova.

Ovo društvo treba učiniti normalnijim, smirenijim, i to bi trebao biti cilj sljedećeg predsjednika. U društvo bi trebalo vratiti svijest da je sramota biti lopov i da je sramota završiti u zatvoru", rekao je Miljenko Jergović u emisiji Nedjeljom u dva.

Jergović je ustvrdio kako su Ivo Sanader i Stjepan Mesić u svjetonadzorskom smislu Hrvatsku učinili boljom nego što je bila prije nego što su došli na vlast. Na hipotetsku situaciju u kojoj bi Zdravko Mamić bio gradonačelnik Zagreba, a Bandić predsjednik, Jergović je ustvrdio kako mu ne bi bilo ugodno živjeti u državi u kojoj bi se to dogodilo. Ipak, potvrdio je svoju prijašnu izjavu, u kojoj je kazao kako je Milan Bandić za razliku od Keruma moralna i intelektualna vertikala. 'Bandić nije isto što i Kerum', rekao je Jergović. „Sramota je biti Zoran Mamić i sviraču iz Gustafa na nacionalnoj televiziji zataknuti 500 eura za instrument. Takve stvari se ne rade, to nije pristojno", dodao je.

Upitan zašto nikad nije napisao negativan tekst o Sanaderu, Jergović je to demantirao. „Tekstovi u kojima bih se ja očešao o Sanadera, bili su prihvaćeni u njegovim politčkim krugovima, na njih nisu reagirali kroz nekakakve ispade, oni su bili progutani i prihvaćeni, za razliku od svakog mog teksta o Zoranu Milanoviću", istaknuo je Jergović, te dodao kako je Sanader stekao njegovu naklonost, jer je na početku svoje vladavine otišao 'u Istru i pričao na talijanskom a potom i na službeni prijam povodom pravoslavnog Uskrsa'. „Dok je bio na vlasti učinio je Hrvatsku svjetonadzorski boljom državom. Nakon njegove ostavke, on je bio detroniziran poput kralja, ali to je realnost našeg društva već 20 godina. Mi se toga nećemo riješiti, Europa će nas morati pročistiti", istaknuo je Jergović, priznavši kako Sanader ipak nije imao dovoljno snage da se uhvati u koštac s problemom korupcije.

Po pitanju Jadranke Kosor, Jergović smatra kako ona nije napravila neke velike pomake do sada, kako to poneki kritičari primjećuju. Zapitao se zašto ne primjećujemo kako je u vrijeme njezina mandata onemogućena umjetna oplodnja ili kakve prosvjedne note šalje Ministarstvo vanjskih poslova drugim državama. Prema njegovom mišljenju, šef najveće oporbene stranke Zoran Milanović se ponaša samoubilački kada je riječ o politici. Jergović je komentirao i incident koji se HRT-u dogodio na gostovanju kod Emira Kusturice. „Ono što vam se dogodilo s Emirom Kusturicom je strašno i njemu se to događa posljednjih 20 godina. Trebamo se pitati odakle toliki interes za Kusturicu. Kod njega postoji paradoks filmskog umjetnika s jedne strane i krivi politički svjetonazor s druge. Kusturica se nikada neće posramiti zbog svojih djela što mu je i najveća osobna nesreća", rekao je.

Vezane vijesti

Polemika se nastavlja: Viskovićev odgovor na Pančićev tekst 'Nimalo naivno...

Polemika se nastavlja: Viskovićev odgovor na Pančićev tekst 'Nimalo naivno klepetanje'

Nakon što se u tjedniku Vreme poznati pisac i novinar Teofil Pančić uključio u polemiku u čijem su fokusu Velimir Visković i Miljenko Jergović,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 08.11.09. 20:38

Svaka čast Jergoviću! Već dugo nisam uživao u nedjeljom u 2 kao danas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika