11.11.2009. / 08:18

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pogubljen washingtonski snajperist ubojica John Allen

Mohammad i Malvo nasumice su ubijali ljude na parkiralištima i benzinskim crpkama, pucajući snajperskom puškom iz preuređenog prtljažnika automobila, u koji se ulazili sa zadnjeg sjedišta a pucali kroz uski prorez na zadnjem veznom limu

foto: Reutersfoto: Reuters"Washingtonski snajperist" John Allen Mohammad, koji je u listopadu 2002. tri tjedna terorizirao glavni grad SAD i okolicu ustrijelivši nasumice 16 osoba od kojih je 10 umrlo, pogubljen je u utorak navečer u zatvoru Greensville u američkoj saveznoj državi Virginija, objavio je glasnogovornik državnih zatvora.

Pogubljenje je izvršeno smrtonosnom injekcijom, a Mohammad (48) je proglašen mrtvim u 21:11 sati, rekao je Larry Traylor, direktor za komunikacije Virginijskog odjela za kažnjavanje.

"Nije bilo komplikacija. Gospodin Mohammad je upitan želi li dati posljednju izjavu, na što nije regirao", rekao je Traylor, dodajući kako osuđenik od ulaska u prostoriju za pogubljenje nije izgovorio niti riječi.

Guverner Virginije Tim Kaine u utorak je odbacio posljednju molbu za pomilovanje Mohammada, bivšeg vojnika koji je od 2. do 24. listopada 2002., uz suučesništvo Lee Boyd Malvoa, tada 17-godišnjaka, ubio 10 ljudi, uključujući i jedno djete, a šest ranio, izazivajući policiju s pisanim porukama te s telefonskim prijetnjama i zahtjevima.

Ubijali iz prtljažnika

Mohammad i Malvo nasumice su ubijali ljude na parkiralištima i benzinskim crpkama, pucajući snajperskom puškom iz preuređenog prtljažnika automobila, u koji se ulazili sa zadnjeg sjedišta a pucali kroz uski prorez na zadnjem veznom limu.

Dvojac je osumnjičen i za smrtonosnu pucnjavu u drugim državama, uključujući Louisianu, Alabamu i Arizonu.

Muhammadov pomoćnik Lee Boyd Malvo, koji je u vrijeme ubojstava imao 17 godina služi doživotnu kaznu zatvora, nakon što je priznao jedno ubojstvo u Tusconu, u Arizoni.

Muhammad je osuđen na smrt zbog ubojstva Deana Harolda Meyersa, 53-godišnjeg građevinskog inženjera, 9. listopada 2002. na benzinskoj crpki u Manassasu u Virginiji, u predgrađu Washingtona.

'Smrt obično nastupa za sedam do 10 minuta'

Njegov brat Bob Meyers, u utorka je bio jedan od 27 svjedoka pogubljenja, uglavnom rođaka žrtava i državnih dužnosnika.

Meyers je za CNN izjavio kako ga "cijela situacija ispunjava tugom", dodajući da je "bilo nadrealno gledati kako se život namjerno izvlači iz nekoga, što je jako drugačije" od iskustva prirodne smrti koje je imao u obitelji.

Prtljažnik iz kojeg su Allen i njegov pomoćnik pucali po građanima; foto: ReutersPrtljažnik iz kojeg su Allen i njegov pomoćnik pucali po građanima; foto: ReutersPrema opisu zatvorskih dužnosnika, kod pogubljenja smrtonosnom injekcijom osuđenika se priveže na metalno postolje nalik na uski krevet, u svaku ruku mu se uvede jedna intravenozna linija i priključi ga se na EKG monitor srca. Prvo mu se ubrizga "thiopental sodium" koji ga uspava, potom "pancuronium bromid" koji zaustavi disanje i na kraju "potassium klorid" koji zaustavi rad srca. Smrt obično nastupa za sedam do 10 minuta.

Nije želio svećenika

Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je odbio razmotriti zahtjev za odgodu pogubljenja.

Tijekom dva suđenja, uključujući i jedno u kojem se sam branio, te tijekom žalbenog postupka, Mohammad je ustrajao u tvrdnji da je nevin, dok je njegov odvjetnik Jon Sheldon tvrdio da je teški duševni bolesnik.

Mohammad nije želio svećenika, u poslijepodnevnim se satima sastao s najbližom obitelji, dvoje djece i dvije bivše supruge, te s odvjetnicima. Za posljednji je obrok naručio piletinu s crvenim umakom i kolače, kazao je njegov odvjetnik.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

registracija
2/9/09

Gogo, 12.11.09. 07:17

Bila je ova prica na Zone Reality-iju.Tamo su jos rekli da je, mozda, sva ta ubistva uradio da bi ubio i tadasnju suprugu, pri cemu sumnja ne bi pala na njega, vec na misterioznog snajperistu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika