11.11.2009. / 14:14

Autor: Boris Bilas

Panika u susjedstvu: Srbija proglasila epidemiju svinjske gripe

Epidemiju su u Srbiji prijavili Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš i Užice. Zajedno s jučerašnjim danom u Srbiji je bilo 261 oboljelih od H1N1 od kojih se 11 nalazi na respiratoru

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMinistar zdravstva Tomica Milosavljević proglasio epidemiju nove gripe A (H1N1) u Srbiji. Prve mjere borbe protiv epidemije izvanredno su cijepljenje tri milijuna ljudi i pojačana dežurstva liječnika. O zatvaranju škola i vrtića odlučit će samostalno gradski zavodi za javno zdravstvo.

Milosavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije objasnio da proglašenje epidemije najprije podrazumijeva izvanredno cijepljenje. Prednost će imati kronični bolesnici, djeca starija od šest mjeseci, trudnice, zdravstveni djelatnici i zaposleni u javnim službama.

Inače, cjepivo se protiv H1N1 u Srbiji očekuje početkom prosinca. Apelirao je građane da se cijepe čim to bude moguće.

"To je to jedini način da se ograniči širenje virusa i spriječe smrtni ishodi", rekao je Milosavljević.

Napomenuo je da se proglašenjem epidemije neće dogoditi ništa spektakularno, a što se nije događalo prošlih dana.

Epidemiju su u Srbiji prijavili Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš i Užice. Zajedno s jučerašnjim danom u Srbiji je bilo 261 oboljelih od H1N1 od kojih se 11 nalazi na respiratoru. No, državna tajnica u ministarstvu zdravstva Nevena Karanović napomenula je kako se procjenjuje se da je broj oboljelih u Srbiji od nove gripe "sto puta veći" od broja potvrđenih slučajeva jer je većina oboljelih od lakšeg oblika pa nisu ni potražili pomoć liječnika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika