13.11.2009. / 14:11

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Izvješće o 'topničkim dnevnicima': Nađeni dokumenti nisu zanimljivi Brammertzu

"U izvješću piše sve što se napravilo, a mislim da se napravilo dosta", kazao je Šimonović novinarima tijekom okruglog stola održanog u Zagrebu na temu "Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika

Ministar pravosuđa Ivan ŠimonovićMinistar pravosuđa Ivan ŠimonovićJedna od posljednjih prepreka završetka pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije je pitanje 'topničkih dnevnika' i suradnja s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom. Poznato je kako neke od država članica EU-a blokiraju poglavlje o pravosuđu, a deblokadu uvjetuju potpunom suradnjom s Brammertzom i pronalazaka spornih dnevnika.

Upravo zbog toga Vlada je formirala radnu skupinu, a u Haag je poslano novo izvješće radne skupine u kojem je navedeno sve što je poduzeto vezano uz dokumente koje od hrvatskih vlasti traži sudsko vijeće Haaškog suda, izvjestio je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Očekuje se brza reakcija Brammertza

Šimonović od glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza očekuje brzu reakciju. Naime, Brammertz uskoro podnosi pismeno izvješće Vijeću sigurnosti, a nakon toga, 2. ili 3. prosinca slijedi i njegovo pojavljivanje pred tim tijelom u New Yorku.

"U izvješću piše sve što se napravilo, a mislim da se napravilo dosta", kazao je Šimonović novinarima tijekom okruglog stola održanog u Zagrebu na temu "Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika.

"Na tome je radilo 60 ljudi iz raznih državnih tijela, saslušani su novi svjedoci ili su od nekih ponovno uzeti iskazi, a nađeni su i neki dokumenti, no dosadašnje analize pokazale su da to nisu dokumenti koji su Brammertzu najzanimljiviji", rekao je Šimonović.

Dječje bolesti pravosudnih ispita

Ustvrdio je da se radi u punoj mjeri ono što je Hrvatskoj naložilo Sudsko vijeće, a to znači da treba naći dokumente ili objasniti zašto dokumenata nema.

Na upit novinara o slučaju kašnjenja rezultata pravosudnih ispita ministar je priznao da su kandidati čekali rezultate pismenog dijela 20-ak dana, iako pravilnik predviđa šest dana. No, Šimonović smatra važnim što su ipak rezultate dobili 15 dana prije usmenog ispita.

To su dječje bolesti, kazao je ministar, objasnivši da je pravilnik predvidio prekratki rok od šest dana u kojem ispitivači trebaju ispraviti zadaće.

"Vjerojatno ćemo promjeniti pravilnik, ustanoviti rok od 15 dana ali onda ću inzistirati da ispitivači u tom roku isprave zadaće", kazao je Šimonović.

Vezane vijesti

Kongo u rukama gospodara rata

Kongo u rukama gospodara rata

Jedini način da se uđe u Shabundu ili iziđe iz nje jesu pješačenje 350 km kroz džunglu do Bukavua ili let. Tamošnji stanovnici nemaju novca za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika