16.11.2009. / 13:32

Autor: Deutsche Welle

Industrija u krizi: James Bond dužan četiri milijarde dolara

Matična kuća neustrašivog filmskog junaka Jamesa Bonda, holivudski studio Metro Goldwyn Mayer, zapao je u ozbiljne financijske probleme. MGM se bori s dugovima od četiri milijarde dolara. Sve su opcije otvorene.

MGM se procjenjuje na nekih 1,5 do 3 milijarde dolara, piše "New York Times". U najvredniju imovinu studija se, uz prava na ime "James Bond", ubrajaju i filmska biblioteka s 4.000 naslova kao što su "Rocky" ili kultni film "Neki to vole vruće" s Marilyn Monroe. U zadnje vrijeme je MGM producirao sve manje filmova - novi Bond se očekuje tek 2011. godine.

Kupili tvrtku na kredit

Većinski vlasnici ovog studija bogate tradicije su investitori Providence Equity Partners i TPG, čiji udio iznosi 29 odnosno 21 posto, te elektronski gigant Sony i kablovski koncern Comcast s po 20 posto. Oni su kupili MGM prije pet godina za pet milijardi dolara. Kao što se često događa kod transakcija ove vrste, veći dio te sume uknjižen je kao dug kupljene tvrtke. Samo kamate su gutale 250 milijuna dolara godišnje, izvijestio je „Wall Street Journal" još ovog ljeta.

U kolovozu ove godine je MGM donio iznenađujuću odluku i šefa tvrtke zamijenio tročlanim tijelom u kojem se nalazi i jedan stručnjak za sanaciju poduzeća. A to je odmah potaknulo špekulacije o poslovnim problemima. Iz MGM-a se najavljuje da su sve opcije moguće: od preuzimanja od strane neke druge tvrtke do spajanja s nekim od konkurenata.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mendes: Craigov Bond kompleksan lik

Mendes: Craigov Bond kompleksan lik

Redatelj Sam Mendes rekao je u nedjelju da bez Daniela Craiga ne bi snimao najnoviji nastavak filma o Jamesu Bondu "Skyfall", naglasivši da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika