17.11.2009. / 15:51

Autor: Hina

Mol ostvario neto dobit od 12,9 mlrd forinti u trećem tromjesečju

INA je u operativnoj dobiti Mola u trećem tromjesečju sudjelovala s iznosom od 4,8 milijardi forinti

Zsolt HernadiZsolt HernadiMađarska naftna kompanija Mol u utorak je izvijestila da je u trećem tromjesečju ostvarila neto dobit od 12,9 milijardi forinti (71,44 milijuna dolara), nasuprot gubitku od 4,9 milijardi forinta u istom razdoblju lani, ističući kako po prvi put rezultati uključuju hrvatsku Inu.

U mađarskoj kompaniji pozitivno poslovanje ponajprije pripisuju snažnijim rezultatima u segmentu proizvodnje i istraživanja, zahvaljujući povećanom obujmu proizvodnje u odnosu na drugo tromjesečje.

Rezultati po prvi put uključuju i Inu

Dobit u trećem tromjesečju poduprli su također bolji rezultati u petrokemijskom dijelu poslovanja i dijelu poslovanja s plinom i električnom energijom, navodi se dalje u priopćenju.

Neto dobit na razini grupe bez izvanrednih stavki u trećem je tromjesečju iznosila 16,5 milijardi forinti, priopćio je nadalje Mol.

INA je u operativnoj dobiti Mola u trećem tromjesečju sudjelovala s iznosom od 4,8 milijardi forinti.

Operativna dobit Mola na razini grupe, uključujući izvanredne stavke, bila je u visini 41,0 milijardu forinti, što je za 12 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, stoji u priopćenju Mola.

S doprinosom Ine u visini 16,8 milijardi forinti, operativna dobit Mola u segmentu proizvodnje i istraživanja iznosila je 35,1 milijardi forinti u trećem tromjesečju, nasuprot 32,9 milijardi u istom razdoblju prošle godine.

U planu je efikasno upravljanje Inom i poboljšanje njene profitabilnosti

Negativni učinci proizišli iz nižih cijena sirove nafte i snažnije forinte prema dolaru više su nego anulirani 4-postotnim povećanjem obujma proizvodnje i smanjenjem troškova, priopćeno je dalje iz Mola.

U segmentu rafinerijske obrade i marketinga zabilježen je operativni gubitak od 1,7 milijardi forinti, koji uključuje 7,1 milijardu forinti operativnog gubitka INA-e.

"U izazovnom poslovnom okruženju zaključili smo još jedno važno poglavlje potpunom konsolidacijom INA-e u trećem tromjesečju 2009. Ustrajemo u daljnjem efikasnom upravljanju INA-om i poboljšanju njezine profitabilnosti a naš je cilj i dodatno jačanje njezine pozicije na tržištu Hrvatske i jugoistočne Europe", ističe čelnik Zsolt Hernadi u priopćenju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika