17.11.2009. / 17:59

Autor: Hina

MMF i EBRD pozvali banke u istočnoj Europi da priznaju gubitke

Glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Erik Berglof dodao je da je taj problem osobito izražen u Ukrajini

Ukrajina, čije je gospodarstvo na putu 15-postotnog pada BDP-a u ovoj godini, spada među zemlje s najvišom razinom loših zajmova u EuropiUkrajina, čije je gospodarstvo na putu 15-postotnog pada BDP-a u ovoj godini, spada među zemlje s najvišom razinom loših zajmova u EuropiBanke koje posluju na europskim tržištima u nastajanju možda su dosad presporo priznavale moguće gubitke proizišle iz loših zajmova a računi za takvu praksu mogli bi im stići na naplatu početkom iduće godine, upozorili su u utorak predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Banke u regiji bivšeg komunističkog sistema, većinom u inozemnom vlasništvu, iskoristile su u ovoj godini mogućnost koji su im pružili lokalni računovodstveni propisi i što je sporije moguće povećavale rezerve za pokrivanje nenaplativih zajmova. Stoga se očekuje da će tek nekolicina njih izvijestiti o gubitcima u poslovanju.

Produljivanje zajmova na dulji rok nije održivo

Moguća je cijena takve prakse produljivanje zajmova koji na dulji rok nisu održivi, upozorio je viši savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christoph Rosenberg na konferenciji u Beču.

Najveći zajmodavci Europe u nastajanju su talijanski UniCredit, austrijski Reiffeisen International, Erste Group Bank i Societe Generale, te belgijski KBC i mađarski OTP.

"Sumnjamo da banke prikazuju zajmove 'življima' nego što jesu", kazao je Rosenberg na konferenciji u organizaciji austrijske središnje banke. "Pažljivo pratimo tu pojavu", dodao je.

Ta praksa u ovoj godini podupire dobit banaka ali će u određenom trenutku izgubiti zamah, istaknuo je.

Najgore je u Ukrajini


"Dugoročno nije u interesu financijskog sektora da podržava neodržive banke ili kompanije", kazao je i ponovio bojazan MMF-a da su rizici povezani s refinanciranjem kompanija u toj regiji i dalje vrlo visoki.

Glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Erik Berglof dodao je da je taj problem osobito izražen u Ukrajini. "Zemlja koja najbolje ilustrira nedostatak svijesti o problemu je Ukrajina, gdje sve banke 'uljepšavaju' kredite", kazao je on. "To će im se obiti o glavu početkom iduće godine", dodao je.

Ukrajina, čije je gospodarstvo na putu 15-postotnog pada BDP-a u ovoj godini, spada među zemlje s najvišom razinom loših zajmova u Europi, zabilježivši krajem drugog tromjesečja oko 30 posto upitnih zajmova.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika