20.11.2009. / 08:00

Autor: Boris Bilas

Sve za pobjedu: Zbog Hebrangove kandidature HDZ se odrekao i Sanadera

"Kad sam 1998. davao ostavku predsjedniku Tuđmanu, ja sam glasno i jasno rekao zašto odlazim. Mislim da je i Sanader trebao otvoreno reći zašto odlazi", rekao je Hebrang.

Ivo SanaderIvo SanaderNekad veliki vođa vladajuće stranke u Hrvatskoj, a danas čovjek kojemu i njegovi najbliži suradnici poručuju kako je bolje da se ne vraća u politički život.

Riječ je naravno o bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ljudima koji su prije nešto manje od pet mjeseci bili u šoku kada je najvio odlazak s mjesta premijera i predsjednika HDZ-a.

Stranka dobro funkcionira

Kako piše Jutarnji list, neki od njegovih najbližih suradnika posljednjih su dana u javnim nastupima jasno izrekli poruku bivšem šefu. Svi oni smatraju kako je bolje da se Sanader ne vraća u politiku.

"U ovom trenutku ne bi bilo dobro da se Ivo Sanader vrati jer smo se upravo oporavili od njegova odlaska i stranka dobro funkcionira", izjavio je Andrija Hebrang kojega je baš Sanader odredio za predsjedničkog kandidata HDZ-a.

Hebrang je dao intervju Hrvatskom listu u kojemu je javno prigovorio svom šefu to što nikada nije objasnio razloge svoga odlaska.

Povratak Sanadera - pogrešan potez

"Mislim da je to dužnost čovjeka koji je uza se vezao sudbinu naroda u jednom duljem razdoblju, u kojem je napravio i puno dobrih stvari za taj narod. Kad sam 1998. davao ostavku predsjedniku Tuđmanu, ja sam glasno i jasno rekao zašto odlazim. Mislim da je i Sanader trebao otvoreno reći zašto odlazi", rekao je Hebrang.

Slične su izjave posljednjih dana u hrvatskim medijima dali i još neki visoki dužnosnici HDZ-a.

"Mislim da nije vrijeme za povratak Ive Sanadera. To bi za našu stranku u ovom trenutku bio pogrešan potez. I za Sanadera bi to bilo loše s obzirom na lošu percepciju u javnosti njegove odluke o odlasku", kazao je ministar zdravstva Darko Milinović u razgovoru za Slobodnu.

'S Jadrankom je ugodnije surađivati'

Sličnog su mišljenja i Božidar Kalmeta i Ivan Šuker. Kalmeta kaže kako mu je "s Jadrankom ugodnije surađivati, vjerojatno i zato što smo godinama bili kolege u Vladi", a Ivan Šuker je Jutarnjem listu izjavio kako misli "isto što i Hebrang. Nije vrijeme za Sanaderov povratak".

Nakon ovakvih poruka ostaje pitanje da li je ovo sve jedan politički spin vladajuće stranke s kojim se pokušava umanjiti šteta koju je vijest o mogućem Sanaderovom povratku u politiku nanijela i predsjedničkoj kandidaturi Andrije Hebranga, ali i samoj popularnosti HDZ-a. Činjenica je kako javnost podržava rad Jadranke Kosor i samo zahvaljujući njoj zaustavljen je strmoglavi pad popularnosti ove stranke. Priče o povratku odbjeglog premijera sigurno su narušili taj novi imidž stranke koji mu je donijela Sanaderova nasljednica.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 20.11.09. 08:19

e moj Hebrang moga bi ti Ivo propivat u pravi cas pa ces napokon doziviti politicki kraj ,IVO je ima debeli razlog ali nije zelio nerede u zemlji ali zapamti da ce se vratiti jos jaci i bolji....


registracija
20/11/09

mmirko, 20.11.09. 09:06

e moj tovar62. Pa kakve si veće nerede oćekivao od onoga što je ostavio tvoj ivo. Samo kukavice i izdajnici tako odlaze, a sa izdajnicima se zna kako treba postupati. Još u svibnju (pred lokalne izbore) galamio je na svakoga tko spomene nekakvu krizu u državi, a onda nakon nekoliko tjedana digao sidro i pobjegao (srećom na radost hrvatskog naroda) Njegov odlazak je nešto najbolje što se našem narodu dogodilo nakon završetka rata.


registracija
8/11/06

Willie, 20.11.09. 23:33

Tovar ostaje Tovar. ;) Ivu Sanadera bi trebalo smrznuti ... kao mrtvu ribu, ... poslati ga Tovaru da si ga u dvorište postavi ;). Kad ga već ne mogu dovesti pred sud.


registracija
8/11/06

Willie, 20.11.09. 23:38

.... hmm, sad mi pada na pamet! Možda se sam Sanader skriva pod "Tovar62" ?!!!
Nedavno je Tovar - prije Hebrangove izjave o Sanaderu - vidio Hebranga kao jedinog mogućeg predsjednika. (?!) Sad ovakva izjava protiv Hebranga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika