21.11.2009. / 13:07

Autor: Boris Bilas

Prevelik pritisak u zraku: Kalmeta smijenio Upravu HAC-a zbog 'loše klime'

"Stvorena je takva klima oko HAC-a koja jako otežava funkcioniranjetog poduzeća, pa smo morali reagirati", kazao je Kalmeta, izražavajući uvjerenje da će s novom upravom biti lakše i bolje raditi

Božidar KalmetaBožidar KalmetaHrvatska je vlada na današnjoj sjednici smijenila Upravu Hrvatskih autocesta. Osim šefa Uprave Jurice Prskala, Vlada je smijenila i članove Uprave Marija Lovrinčevića i Ivicu Mlinarevića. Novi predsjednik Uprave HAC-a je Stjepko Boban, dosadašnji šef Uprave Hrvatskih cesta, kojeg je u HC-u naslijedio Jakov Krešić. Novi član Uprave HC-a je Tomo Vidović.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je nakon sjednice da Prskalo nije smijenjen zbog raznih afera koje već mjesecima potresaju HAC, nego zbog atmosfere koja je oko tog javnog poduzeća stvorena u medijima.

'Morali smo reagirati'

"Stvorena je jako loša klima oko HAC-a koja jako otežava funkcioniranjetog poduzeća, pa smo morali reagirati", kazao je Kalmeta, izražavajući uvjerenje da će s novom upravom biti lakše i bolje raditi.

Negirao je da je do smjena došlo zbog istrage koju u HAC-u provodi USKOK i ponovio da je razlog "klima nepovjerenja i podmetanja u kojoj se ne može normalno raditi".

Vjeruje da će se, nakon imenovanja nove uprave, stvari u toj tvrtki stabilizirati te da će ona normalno funkcionirati.

Boban dokazani stručnjak

"Novi predsjednik uprave HAC-a dokazani je stručnjak, koji je dobro radio u HC-u, i nema nikakvog svog političkog zaštitnika", odgovorio je Klameta na novinarsko pitanje.

Podsjetimo, članovi Uprave uporno su ponavljali kako su svi poslovi u Hrvatskim autocestama čisti i kako nema govora o bilo kakvom namještanju natječaja ili fiktivnim poslovima.

Nakon što su afere procurile u javnost, a Uskok ušao u HAC, sve je funkcije u toj državnoj tvrtki napustio predsjednik Nadzornog odbora Zdravko Livaković, čovjek za kojeg se vjerovalo da je izravno pod utjecajem ministra Kalmete. Tada se nagađalo da će i članovi Uprave veoma brzo biti smijenjeni. Nagađanja su se pokazala istinitima te će HAC ubuduće voditi nova Uprava.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

registracija
31/7/09

Seaman, 21.11.09. 14:45

Uobičajene adezenjarske nebuloze. "Smjene se ne događaju zbog kriminala, nego zbog mediske hajke." A zbog čega je nastala tzv. "medijska hajka" nego zbog svekolikog, umreženog, razgranatog, nabujalog kriminala, korupcije i nepotizma?


registracija
27/7/09

verina, 21.11.09. 20:36

Eh, @Seaman, da Kalmeta prizna da je kriminal posrijedi, morao bi dati ostavku ili bi ga premijerka morala smijeniti, a to mu se ne mili. Radije od svih nas radi budale...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika