26.11.2009. / 07:22

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Rehn: Suradnja s Haaškim sudom je obvezna za Hrvatsku

"Hrvatsku treba primiti u EU sljedeće godine ili barem odrediti datum za ulazak i početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora", smatra Bernd Posselt

Olli RehnOlli RehnZastupnici Europskog parlamenta podržali su novi prijedlog rezolucije o strategiji proširenja Europske unije. Prijedlog koji je sastavljen na temelju izvješća talijanskog zastupnika Europske pučke stranke Gabriela Albertinija upravo politiku prošitenja smatra jednom od najuspješnijih politika Europske unije.

Prijedlog rezolucije pokriva sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Europskoj uniji. Rezolucije Europskog parlamenta o proširenju pravno su neobvezujući tekstovi.

Završiti pristupne pregovore s Hrvatskom do sredine 2010.

Što se Hrvatske tiče, u prijedlogu rezolucije izražava se uvjerenje "da se pristupni pregovori mogu završiti do sredine 2010. godine". Od Hrvatske se traži da ubrza napore i ispuni sve potrebne kriterije i mjerila, između ostaloga i da "omogući ICTY-u pristup traženim dokumentima u suđenjima za ratne zločine".

U raspravi je u ime predsjedništva EU-a sudjelovao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, a u ime Europske komisije povjerenik za proširenje Olli Rehn. Obojica su u svojim istupima istaknuli da je Hrvatska u završnoj fazi pristupnih pregovora.

"Proširenje se pokazalo najuspješnijom politikom koju je Europska unija ikad poduzela. Nakon posljednjeg velikog proširenja, sada smo usredotočeni na zemlje jugoistočne Europe, čije pristupanje neće biti ni brzo ni lako. Problemi su svima dobro poznati i svjesni smo da među nama postoje oni koji misle da im treba zatvoriti vrata. Mislim da bi to bila povijesna pogreška", rekao je Carl Bildt.

Nekolicina zastupnika s krajnje desnice izjasnilo se protiv članstva Turske, tražeći da se s njom prekinu pregovori.

Hrvatska se približava ciljnoj crti

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je ponovio da se Hrvatska "približava ciljnoj crti nakon četiri godine intenzivnih pregovora. Zagreb sada treba intenzivirati reformske napore, posebice u pravosuđu i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bi pregovori mogli biti zaključeni. Suradnja s ICTY-em ostaje obvezna", rekao je Rehn.

Njemački demokršćanski zastupnik Elmar Brok je istaknuo u svojoj raspravi da "svaka zemlja u procesu pristupanja treba biti ocjenjivana prema vlastitim zaslugama".

Njegov kolega iz bavarskog CSU-a Bernd Posselt rekao je kako Hrvatsku "treba primiti u EU sljedeće godine ili barem odrediti datum za ulazak i početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora".

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika