26.11.2009. / 16:23

Autor: Boris Bilas

New Deal za spas gospodarstva: Izdavanje obveznica hrvatskim građanima

"Da se dogodi nov udar krize, HNB i Ministarstvo financija ne bi imali novih modela za amortiziranje posljedica, kao što su to učinili početkom ove godine", napomenuo je Kostrenčić te je dodao kako na strani kapital Hrvatska više ne može računati

Pročelnik odjela za gospodarstvo Matice hrvatske Marijan KostrenčićPročelnik odjela za gospodarstvo Matice hrvatske Marijan Kostrenčić"Strani se špekulativni kapital povukao iz Hrvatske i jedini je način izlaska iz krize privlačenje domaćeg kapitala", rekao je pročelnik odjela za gospodarstvo Matice hrvatske Marijan Kostrenčić otvarajući druge Gospodarske susrete Matice hrvatske.

Kostrenčić je predložio hrvatski New Deal, odnosno izdavanje državnih obveznica kojima bi se svim građanima Hrvatske omogućilo ulaganje u razvoj gospodarstva, pojedinačnih programa i projekata.

Jasan ugovor građana i Vlade

Zajam bi, za razliku od zajmova u socijalističkim vremenima, upozorava Kostrenčić, morao biti utemeljen kao jasan javni ugovor građana i Vlade u kojem će njihov odnos biti svakome poznat i razumljiv. Naime, prema ovoj ideji, građanin bi za svaku uloženu kunu morao znati kako će biti raspoređena i što će dobiti.

"Da se dogodi nov udar krize, HNB i Ministarstvo financija ne bi imali novih modela za amortiziranje posljedica, kao što su to učinili početkom ove godine", napomenuo je Kostrenčić te je dodao kako na strani kapital Hrvatska više ne može računati, pa bi zajam ovakvog tipa mogao spasiti ekonomiju.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika