01.12.2009. / 15:42

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Međunarodni sud pravde raspravlja o legitimnosti neovisnog Kosova

Odluka suda, odnosno "savjetodavno mišljenje" koje nije obvezujuće, očekuje se sljedeće godine

Do sada je Kosovo priznalo 60 zemaljaDo sada je Kosovo priznalo 60 zemaljaSrbija i još trideset zemalja sudjelovati će sljedećih nekoliko dana u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

"Kosovo je povijesna kolijevka Srbije i... jedan od stupova njezina identiteta", kazao je šef delegacije Srbije Dušan Bataković, inače, srbijanski veleposlanik u Francuskoj, obraćajući se 15-članom sudskom vijeću od kojega se očekuje da donese tzv. savjetodavno mišljenje, koje nije obvezujuće ali ima težinu.

Predstavnici Srbije sucima su poručili da je proglašenje kosovske neovisnosti u veljači 2008. predstavljalo grubo kršenje teritorijalnog integriteta Srbije odnosno kršenje Rezolucije 1244 VS UN-a kojom se jamči teritorijalni integritet SR Jugoslavije, odnosno sada njezine sljednice Srbije.

Upitna legalnost proglašenja neovisnosti

Tom je rezolucijom prije deset godina uspostavljena uprava UN-a na Kosovu.

Bataković je rekao da su odluku o proglašenju neovisnosti donijela tijela privremene samouprave na Kosovu i da ona nije u skladu s Rezolucijom niti ustavnim okvirom koji je vrijedio u trenutku donošenja te odluke.

Pravni zastupnik Srbije Marcelo Kohen upozorio je da nikad do sada ni Opća skupština UN, ni Vijeće sigurnosti nisu prihvatili odcjepljenje dijela teritorija neke države na način na koji je to učinjeno u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova.

Drugi pravni zastupnik Srbije Andreas Zimmermann, podsjetivši na činjenicu da se Kosovo odcijepilo dok je bilo pod upravom UN-a, upozorio je da to stvara opasni presedan u međunarodnom pravu jer bi i druga područja pod upravom UN-a u svijetu mogla zaključiti da dolazak UN-a predstavlja prvi korak u njihovoj secesiji.

Odluka tek sljedeće godine

Nakon predstavnika Srbije poslijepodne argumente iznose predstavnici Kosova koje vodi ministar vanjskih poslova Kosova Skender Hiseni.

U ovom sporu podneske je predalo ukupno 36 zemalja - najviše do sada, a među onima prijavljenima za sudjelovanje u usmenom dijelu je i Hrvatska.

Prvi puta će se pred ICJ-om u ovom sporu pojaviti Kina, a svoje izlaganje najavile su i SAD i Rusija. Odluka suda, odnosno "savjetodavno mišljenje" koje nije obvezujuće, očekuje se sljedeće godine.

Neovisnost Kosova dosad priznalo je više od 60 zemalja.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika