01.12.2009. / 17:00

Autor: Deutsche Welle

Kad zločin ne zastarjeva: Samozatajni lovci na naciste

U ponedjeljak (30.11) je nakon dugog pravnog i medicinskog povlačenja počeo proces protiv Johna Iwana Demjanjuka. 89-godišnjak se kao pomoćnik u koncentracijskom logoru tereti za pomoć pri ubojstvu u 27.900 slučajeva.

Adolf Hitler sa najbližim suradnicimaAdolf Hitler sa najbližim suradnicimaSlučaj Demjanjuk je još prije početka suđenja odjeknuo u njemačkoj javnosti. Optuženik se pokušao izvući iz postupka zbog starosti te s tim vezanom tjelesnom iznemoglošću. No istodobno još jedan starac odgovara pred sudom zbog počinjenih ratnih zločina: nekadašnji SS-ovac Heinrich Boere. Što od Drugog svjetskog rata prolaziviše vremena, zločinci stare i polako izumiru. No koliko ih još ima? Koliko njih bi moglo biti osuđeno?

Dok Demjanjuk i Boere odgovaraju pred sudom, traga se za ostalim zločincima. Središnjica za rješavanje nacionalsocijalističkih zločina u Ludwigsburgu kod Stuttgarta je zadužena za točno utvrđivanje zločina i njihovih počinitelja. Ovaj sustav mora raditi, inače pada optužnica.

Sakupljanje, pregled i analiza: središnjica je sve to preživjela. Tako i brojne diskusije o zastari mnogih zločina. Protesti pravnika iz Ludwigsburga su pridonijeli tome da u Njemačkoj ubojstvo i pomoć pri ubojstvu ne mogu zastarjeti, to znači da nacionalsocijalistički zločinci i puno godina nakon završetka rata mogu biti gonjeni.

Ubojstvo i pomoć pri njemu ne mogu zastarjeti

U slučaju Demjanjuka, koji je unatoč osudi pušten iz pritvora radi sumnja o njegovom identitetu, istražitelji se usredotočuju na njegova zlodjela u Sobiboru, kaže Kurt Schrimm, voditelj središnjice u Ludwigsburgu: „Koncentriramo se na Sobibor, jer je Sobibor bio čisti logor za masovno ubijanje. I po našem mišljenju je tamo svaki stražar točno znao što se događa te je svojim radom pridonio ubojstvu tih ljudi."

Joachim Riedel, zamjenik voditelja, govori o istrazi: „U slučaju Demjanjuka to je vrlo pomno učinjeno. Mjesecima smo istraživali, skupljali rezultate istrage i predali ih u München. Državno odvjetništvo u Münchenu je nastavilo istragu, na primjer govore s osumnjičenim, što mi nismo učinili. Na kraju odlučuje državno odvjetništvo: da li će doći do optužnice ili ne? To nije naša izvorna zadaća. Mi slučaj moramo razjasniti i obraditi za zaduženo odvjetništvo koje preuzima daljnju istragu. Da mi nismo obavili svoj dio posla, možda ne bi ni došlo do ovog slučaja."

Dio tog posla su razgovori sa svjedocima i potraga za dokumentima. Nakon završetka Hladnog rata otvorile su se nove mogućnosti, kaže Joachim Riedel: „Bio sam pet puta zaredom na duže vrijeme u Ukrajini kako bi tamo u državnim arhivima tražio materijal. I našao sam ga. Pogotovo istočni blok je desetljećima iz političkih razloga bio zatvoren. U međuvremenu sam bio po prvi put i u Moskvi u nekadašnjem tajnom arhivu KGB-a, koji je sada relativno pristupačan. I drugi arhivi će slijediti."

Kako je pobjegao liječnik iz Auschwitza

Počelo je suđenje Johnu DemjanjukuPočelo je suđenje Johnu Demjanjuku22 glavna ratna zločinca su u nirnberškom procesu dovedeni pred sud - među njima maršal Hermann Göring, drugi najutjecajniji čovjek nacionalsocijalističke države, zamjenik Hitlera Rudolf Heß te zapovjednik logora u Ausschwitzu, Rudolf Höß i voditelj nacionalsocijalističke stranačke središnjice, Marin Bormann. U 12 sudskih procesa u Nürnbergu te u drugim postupcima pred vojnim sudovima osuđeni su i brojni zločinci nacionalsocijalizma. Na kraju im se ipak sudilo pred njemačkim sudovima.

I u ovom trenutku se vode istrage u Njemačkoj - protiv koga, to se ne želi javno reći. Riedel ne može procijeniti koliko se još ratnih zločinaca može pronaći. No mnogi manji i veći zločinci su pobjegli. Daleko najpoznatiji među njima je zloglasni Josef Mengele, glavni liječnik iz koncentracijskog logora u Auschwitzu.

Iako se danas samo ubojstvo može goniti, jer ono jedino ne pada u zastaru, potraga za preostalim zločincima je neophodna, uvjeren je Joachim Riedel: „Ratni zločini se događaju svugdje, čak i progoni Židova. Ali u ovakvim razmjerima, da se doslovno "industrijski" uklanjalo cijele narode u tvornicama, koje su za to stvorene, to smo mi Nijemci napravili kao „svjetski prvaci". Sama činjenica da ćemo ovaj zloćudni sustav razotkriti i prikazati kao zločinački, opravdava daljnju potragu za onima, koji su napravili tako užasne zločine".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Novi neonacistički teror

Novi neonacistički teror

Još nema svih dokaza, ali već indicije daju stravičnu sliku: po svemu sudeći, u više od dvanaest godina je neonacistička skupina iz Zwickaua s istoka… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 01.12.09. 18:35

smrt nacistima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika