02.12.2009. / 16:03

Autor: Andrea Belin

Izgubljena bitka: Preminuo maestro Vjekoslav Šutej

Umro je danas u 14. 20 sati u zagrebačkoj bolnici Rebro. Prije godinu dana bio je na transplantaciji koštane srži u Americi koja se na žalost pokazala neuspješnom. U rujnu se u Zagrebu po drugi put podvrgao istoj operaciji. Nažalost, pojavile se se kobne komplikacije

Vjekoslav ŠutejVjekoslav ŠutejMaestro Vjekoslav Šutej izgubio je bitku u borbi s leukemijom. Naime, preminuo je danas u 14. 20 sati u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Podsjetimo, Šutej je prije godinu dana bio na transplantaciji koštane srži u Americi koja se na žalost pokazala neuspješnom. U rujnu se u Zagrebu po drugi put podvrgao istoj operaciji.

Iako se nakon druge transplantacije činilo da je sve dobro prošlo, maestrovo zdravstveno stanje je iz dana u dan bilo sve lošije.

Njegova supruga Ivana je svojedobno kazala u jednom intervjuu kako nepokretan leži u bolnici, a u međuvremenu je imao i sepsu.

Inače, maestro je iza sebe ostavio suprugu Ivanu s kojom ima dvoje djece, šestogodišnju Emu i trogodišnjeg Nikšu.

Biografija Vjekoslava Šuteja:

Rođen je 1951. godine u Rijeci. S roditeljima, koji su pjevali u Hrvatskom narodnom kazalištu, cijelo je djetinjstvo proveo u glazbenom okružju. Studirao je u klasi Igora Gjadrova na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Poslijediplomski studij završio je u Rimu kod Franca Ferrarea.

Šutej je u svojoj karijeri bio šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je i umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu (1984-1989).

Međunarodnu karijeru počeo je na Hollybush festivalu u New Jerseyu, čiji je umjetnički direktor bio 1989-1994. Od 1990. do 1993. bio je glazbeni direktor kazališta La Fenice (Venecija), gdje je premijerno postavio opere Evgenij Onjegin i Rigoletto. U Španjolskoj je Šutej bio akademik, član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti, a osnovao je Kraljevski simfonijski orkestar Seville te bio njegov umjetnički direktor i glavni dirigent od 1990. do 1996.

Od 1992. do 1997. bio je umjetnički direktor Houston Grand Opere, u kojoj je postavio devetnaest premijera i dirigirao na ukupno 133 izvedbe (La boheme, Andre Chenier, Arijadna iz Naxosa, Aida, Traviata, Faust, Boris Godunov, Florenzia en el Amazonas...)

Nastupao je kao gostujući dirigent u mnogim opernim kućama širom svijeta. Dirigirao je premijernim izvedbama u San Franciscu (Carmen), Parmi na Verdi festivalu (Le Trover), Torinu (Trubadur, Djevojka sa zapada), u veronskoj Areni (Carmen), u Veroni (Il Trittico, Pagliacci), u Cataniji (Il Trittico, Manon Lescaut, Tosca), u Tokiju (Faust, Carmen, Madame Butterfly), Napulju (Cavalleria rusticana), Madridu (Manon), Seattleu (Florenzia en el Amazonas, Madam Butterfly)...

Od 1994. godine Vjekoslav Šutej redovito je pozivan u Bečku državnu operu, gdje je dirigirao gotovo stotinu izvedbi. Dirigirao je i na stogodišnjem jubileju praizvedbe Toske u Bečkoj državnoj operi, te otvorio sezonu 2001–2002. dirigirajući izvedbama Don Carlosa sa Shicoffom, Meserjakovom, Furlanettom. Proteklih godina u Beču je dirigirao Pikovu damu, La boheme, Don Carlos, Madame Butterfly, Rigoletta, Traviatu, Trubadura, La Juive, Cavalleriu rusticanu/ Pagliacci, Aidu, Carmen.

Gostovao je kao dirigent orkestara u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Meksiku, Češkoj, Japanu...

Također je dirigirao popularne koncerte s najpoznatijim opernim zvijezdama (Carreras, Montserrat Caballe, Domingo, Vargaso).

Dobitnikom je priznanja Ordena grada Beča i Nagrade grada Zagreba, a počasni je član Real Academia de Belles Artes kao i počasni građanin Sevilje.

Vezane vijesti

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez...

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez Sanadera'

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" da optuženi bivši potpredsjednik… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 02.12.09. 16:15

Jadnik, koliko se napatio! Počivao u miru!


registracija
19/11/09

vgreser, 02.12.09. 17:44

dragi maestro, neka Vam je lagana hrvatska
zemlja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika