04.12.2009. / 07:21

Autor: Hina

SAD pozdravlja napredak hrvatske istrage o topničkim dnevnicima

"Vjerujemo da su najnovija istraga hrvatske vlade i uspostava radne skupine, važni koraci naprijed", dodala je DiCarlo

Rosemary DiCarloRosemary DiCarloSjedinjene Države pozdravile su u četvrtak u raspravi Vijeća sigurnosti UN-a napredak Hrvatske na provedbi istrage o nestalim topničkim dnevnicima iz Oluje i uspostavi vladine radne skupine koja nadzire tu istragu, kao "važne korake naprijed".

"Pozdravljamo napore Hrvatske da odgovori na nalog raspravnog vijeća iz rujna 2008. da dostavi topničku dokumentaciju iz operacije Oluja, ili da provede vjerodostojnu istragu o njihovoj sudbini", rekla je zamjenica veleposlanice SAD-a pri UN-u Rosemary DiCarlo.

"Vjerujemo da su najnovija istraga hrvatske vlade i uspostava radne skupine, važni koraci naprijed", dodala je DiCarlo.

Američka je predstavnica istodobno pozvala hrvatske vlasti da "istraže dodatne mjere, kao što je vanjska stručna pomoć i agresivnije istražne tehnike, koje mogu pomoći da se pronađu dokumenti".

Napredak u hrvatskoj istrazi o nestalim vojnim dokumentima, o kojem je Vijeće sigurnosti UN izvijestio glavni haški tužitelj Serge Brammertz, pozdravile su i ostale članice Vijeća, izuzev Velike Britanije.

Britanski je predstavnik Philip Parham rekao da je njegova vlada "razočarana" što Hrvatska nije u dovoljnoj mjeri pokazala tužitelju da je iskoristila sve mogućnosti u istrazi, te da ključne dokumente u predmetu Gotovina tek treba pronaći ili utvrditi što se s njima dogodilo. On je "pozvao Hrvatsku da postigne punu suradnju" s ICTY-em.

Francuski veleposlanik Gerard Araud kazao je kako njegova zemlja "ima povjerenje u napore Hrvatske za rješavanje otvorenog pitanja" s Tužiteljstvom ICTY-a.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, nije izrijekom spominjao Hrvatsku, već je ističući pozitivne ocjene tužitelja Brammertza o suradnji Srbije s ICTY-em, pozvao ostale zemlje regije na punu suradnju sa sudom.

Većina ostalih veleposlanika 15-članog Vijeća sigurnosti također je pozdravila napore hrvatskih vlasti na provođenju istrage o nestalim dokumentima.

Vijeću sigurnosti UN-a obratio se i veleposlanik Švedske pri UN-u Anders Liden, kao predstavnik predsjedavajućeg EU-a, pročitavši izjavu koju su podržali i kandidati za članstvo, uključujući i Hrvatsku, te desetak zemalja aspiranata za članstvo.

U izjavi se ističe kako je puna suradnja s ICTY-em jedan od ključnih elemenata u politici proširenja EU.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 04.12.09. 11:36

Opet se pokazuje, tko je nas stvarni prijatelj ! Ovo prijateljstvo moramo cuvati ko nase oko ! A o otocnim majmunima (englezima) je suvisan svaki komentar, nevjerojatno koje komplekse vuku za sobom ovi idioti.... zelim im jedan veliki Tsunami, da se cijeli svijet vec konocno rijesi ovog britanskoga zla... podmukla bagra ! Cudi me da nasa dipolmacija absolutno ne reagira na ove ucijeje, koje traju od samog osamostavljenja... trebali su vec odavno prekinut diplomatske odnose sa tim kretenima !


registracija
4/12/09

pajto, 04.12.09. 14:39

Pa topnicki dnevnici nkada nisu bili u Hrvatskoj...elektronskim putem su navodjeni ciljevi..iz NATO baza .a ono malo papira je dobro doslo da se zavije koja cigareta....sta ima da se prica o toppnickim dnevnicima nije mi jasno.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika