07.12.2009. / 08:01

Autor: Hina

Bruxelles upozorava: Krivotvoreni lijekovi šire se EU-om preko svake mjere

Riječ je ponajprije o antibiotiacima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRaširenost krivotvorenih lijekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je "iznimno zabrinuta", rekao je europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen za njemački dnevnik Die Welt u ponedjeljak.

"Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Europi u stalnom je porastu. Europska komisija je iznimno zabrinuta", kazao je Verheugen.

"U samo dva mjeseca Europska unija je zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta tijekom carinske kontrole koja je u tu svrhu provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje", dodao je.

Riječ je ponajprije o antibiotiacima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije.

Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva

Velik broj lijekova zaplijenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izvješću EU-a objavljenom u srpnju.

Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv ove pošasti koja se, po njegovu mišljenju, mora promatrati kao zločin koji treba "najoštrije kažnjavati".

"Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek", upozorio je Verheugen.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika