08.12.2009. / 11:29

Autor: Nacionalova redakcija

Kako je AZTN pod pritiskom Sanadera dopustio MOL-u da zavlada Inom

Dokument u posjedu Nacionala zapravo je prva analiza Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom se ocjenjuje dopuštena razina tržišne koncentracije Ine i MOL-a. Dokument je nastao u travnju i bitno se razlikuje od analize napravljene mjesec dana kasnije, koja je usvojena kao službena

Damir Polančec i Ivo SanaderDamir Polančec i Ivo SanaderNacional u najnovijem broju donosi tajni dokument iz kojeg se vidi da je državni vrh tijekom procesa prodaje nacionalne naftne kompanije Ine vršio pritisak na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mađarskom MOL-u omogućila dodatna kupnja dionica Ine po uvjetima koji su u najmanju ruku nezakoniti, a hrvatskoj državi u konačnici nanose ogromnu štetu.

Razlika između dviju analiza

Dokument u posjedu Nacionala zapravo je prva analiza Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom se ocjenjuje dopuštena razina tržišne koncentracije Ine i MOL-a. Dokument je nastao u travnju i bitno se razlikuje od analize napravljene mjesec dana kasnije, koja je usvojena kao službena. Ključna razlika između preliminarnog rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koje posjeduje Nacional, i konačne verzije, nastale pod pritiskom državnog vrha, jest u tretmanu Tifona i osvrtu na činjenicu da se Mađarima daju sva upravljačka prava u Ini, iako nemaju većinsko vlasništvo.

Mađari trebali prodati Tifon

Prva analiza Agencije čiji su ključni detalji promijenjeniPrva analiza Agencije čiji su ključni detalji promijenjeniAgencija je u prvoj analizi naložila MOL-u da mora prodati lanac benzinskih postaja Tifon, koji su Mađari prethodno kupili od umirovljenog generala Ivana Čermaka. Radi se o trećem po veličini maloprodajnom lancu u Hrvatskoj, koji MOL-u u kombinaciji s Inom omogućuje tržišni monopol.

Nacionalovi izvori tvrde da je Agencija promijenila mišljenje nakon velikih pritisaka koje su na šeficu Agencije Olgicu Spevec vršile dvije osobe iz samog vrha Vlade RH, koje danas više nisu u izvršnoj vlasti. Dakle, očito je da se radi o bivšem premijeru Ivi Sanaderu i donedavnom potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu.

Nezakonito preuzimanje Ine

Posljedice njihova zalaganja da se MOL-u omogući praktički nezakonito preuzimanje Ine već su vidljive. Dopuštenje MOL-u da zadrži Tifon, u kombinaciji s dioničarskim ugovorom o raspodjeli upravljačkih prava u Ini, o kojem je pregovore vodio upravo Polančec, razlog što je danas Hrvatska suočena s katastrofalnim posljedicama. S jedne strane, MOL-u je dopušteno da ostvari monopol na hrvatskom maloprodajnom tržištu naftnih derivata, a s druge, država je dovedena na rub financijske propasti zbog goleme odštete koju bi trebala toj istoj tvrtki isplatiti u vidu otkupa plinskog biznisa.

Istraga o kaznenoj odgovornosti

U tom kontekstu, može se očekivati da uskoro bude pokrenuta službena istraga cijelog slučaja, a pokažu li se u istrazi točnima navodi da su Polančec ili Sanader vršili pritisak za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, kako bi ona u svom rješenju pogodovala MOL-u, postavit će se pitanje njihova motiva, a i stvorit će se uvjeti za utvrđivanje njihove kaznene odgovornosti.

U tom kontekstu treba promatrati i jučerašnju izjavu predsjednika Stjepana Mesića koji je u razgovoru za Hrvatski radio zatražio od Uskoka da istraži Sanaderovu i Polančecovu ulogu u prodaji Ine.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
31/7/09

PalacGoree, 08.12.09. 14:21

Čini se da i Mesić čita Nacional ;-)


registracija
15/11/06

rimaz, 08.12.09. 15:13

DORH bi najprije trebao ispitati ima li Sanader dvojno državljanstvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika