16.12.2009. / 15:58

Autor: Nacionalova redakcija

Za gradnju vodoopskrbnog sustava u Slavonskom Brodu predviđeno 30 milijuna eura

Uz vodoopskrbu, kroz ovaj će se zahvat dograditi kanalizacijska mreža Slavonskog Broda te će se graditi kanalizacija u naseljima općina Klakar, Gornja Vrba i Podcrkavlje

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog BrodaMirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog BrodaPredstavnici delegacije Europske Unije u RH, Hrvatskih voda, grada Slavonskog Broda, te lokalne komunalne tvrtke Vodovod d.o.o. obišli su sa potencijalnim ponuditeljima radova, lokacije uključene u projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje u Slavonskom Brodu.

Riječ je o projektu koji uključuje izgradnju i rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, obnovu glavnih čvorišta kako bi se smanjili gubici na vodoopskrbnoj mreži, te izgradnju vodospremnika u Brodskom Brdu. Uz vodoopskrbu, kroz ovaj će se zahvat dograditi kanalizacijska mreža Slavonskog Broda te će se graditi kanalizacija u naseljima općina Klakar, Gornja Vrba i Podcrkavlje. Predviđena je i izgradnja prve faze uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sa trećim stupnjem pročišćavanja. Uređaj je kapacitiran na 80.000 stanovnika.

Projekt financiraju država, grad i IPA fond

Projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje u Slavonskom Brodu vrijedan je oko 29,7 milijuna eura, a osim navedenog uključuje i nadzor nad radovima na mreži i uređaju, kao i nabavu sustava za pregled kanalizacije TV kamerom, te vozila i dvije cisterne s kombiniranom vakuumskom/mlaznom pumpom. Više od pola tog iznosa financira se kroz IPA fond (15,34 milijuna eura), a ostatak sredstava osigurat će se kroz državni proračun (12,3 milijuna eura) i sredstva Slavonskog Broda (oko 2 milijuna eura).

Nakon obilaska projektnih lokacija u Gradskoj vijećnici sudionicima se obratio i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Zoran Ivanović istaknuvši značaj ovog projekta. «Ovaj projekt višestruko je i iznimno značajan za grad Slavonski Brod. To je prva financijski velika investicija na području grada iz europskih pretpristupnih fondova, koji su prepoznali važnost izgradnje vodoopskrbne i kanalizacijske infrastrukture. Radi se o izuzetno opsežnom projektu i poslu u koji se Grad aktivno uključio sudjelujući u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i za čiju provedbu će u naredne tri godine zajedno sa susjednim općinama osigurati oko 2 milijuna eura.»

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika