16.12.2009. / 20:03

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kosor: Da nismo pregovarali, plin bi poskupio znatno više

Distributeri plina još ne znaju kolika će biti krajnja cijena za korisnike, pričekati će konzultacije sa ministarstvom gospodarstva

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor potvrdila je večeras da je dodatkom ugovoru o plinskom poslovanju Ini i njezinoj tvrtki Prirodnom plinu omogućeno poskupljenje plina, no i naglasila kako bi, da vlada nije pregovarala o dodatku ugovoru, cijena plina bila i znatno viša.

"Da se nismo odlučili na dodatne pregovore, sigurno bi cijena plina bila i znatno viša", kazala je Kosor nakon večerašnje dodjele internetskih priznanja u hotelu Regent Esplanade.

Premijerka tumači da će građani poskupljenjem plina plaćati i činjenicu da građani još ne plaćaju pravu cijenu plina.

Do kraja godine Ina plaća milijardu kuna duga

Dodatak ugovoru o plinskom poslovanju smatra dobrom viješću, a ponovila je da bi preuzimanje plinskog poslovanja u ovom trenutku stvorilo dvije milijarde kuna gubitka u 2010.

"No od toga nismo posve odustali, jer smatramo da će ta odluka u konačnici biti dobra i da jest dobra za Hrvatsku", rekla je Kosor.

"Pregovarali smo vrlo teško, dugo i naporno i mislim da smo se uspjeli dogovoriti o onom što je u ovom trenutku jedino moguće", kazala je Kosor, istaknuvši da je vlada ugovorila obvezu interventnog uvoza plina bude li otežana opskrba te da će Ina do kraja godine u državnu blagajnu vratiti više od milijardu kuna. To će, naglašava, pomoći stabilizaciji HAC-a i HC-a.

Podsjetimo, prema potpisanom Dodatku, Ini i Prirodnom plinu biti će omogućeno povećanje cijena plina tarifnim kupcima u iznosu od 33 lipe po kubnom metru od 1. siječnja 2010. godine. Točnije, Ina time može distributerima plina povećati cijenu sa 1,32 na 1,65 kuna po kubiku.

Još uvijek se ne zna za koliko će poskupjeti plin

Koliko bi pak moglo biti povećanje cijene za krajnje korisnike, znači i za kućanstva ovisi o distributerima, a Vlada je s jučerašnje zatvorene sjednice zadužila Ministarstvo gospodarstva "da u roku od 8 dana s distributerima plina u Hrvatskoj razmotri što je moguće nižu cijenu distribucije plina za industrijske potrošače i građane".

Kod povlaštenih kupaca Dodatak ugovoru omogućuje da Ina od početka iduće godine poveća cijenu za 30 lipa po kubnom metru, na ugovorene cijene.

Pritom se također Vlada obvezuje da u tvrtkama u kojima je većinski dioničar ili ima odlučujući utjecaj osigura "odgovarajuće promjene ugovora o dobavi plina tih kupaca u razumnom roku kojim će se utvrditi mogućnost takvog povećanja cijene".

Naknadno povećanje pak cijene plina, osim povlaštenim kupcima uslijed primjene odgovarajuće formule izračuna cijene, ne bi se moglo provesti bez prethodne suglasnosti Vlade, moralo bi biti detaljno obrazloženo i ni u kom slučaju ne bi stupilo na snagu prije 1. svibnja 2010.

Vlada se obvezuje usvojiti i odluku kojom će se najkasnije od 1. siječnja iduće godine troškovi skladištenja plina, koje trenutno plaća INA, prebaciti na krajnje potrošače.

Pritom bi maksimalni trošak koji se prebacuje na krajnje potrošače bio u rasponu od 4,5 lipa do najviše 5 lipa po kubiku, a "plativ od strane svakog krajnjeg potrošača prirodnog plina".

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika