17.12.2009. / 14:21

Autor: Hina

Djed Mraz širi nezdrave navike

Dr. Nathan Grills s Monasha, vodećeg australskog sveučilišta smatra da sadašnja slika Djeda Mraza promiče pretilost, vožnju u pijanu stanju, kršenje propisa o brzini, i općenito nezdrav život te da bi bilo puno bolje prikazivati ga bez slavne goleme trbušine

Djed Mraz je debeli pušač, pijanac koji opasno vozi svoje saonice i bavi se ekstremnim sportovima poput klizanje po krovu i skakanja niz dimnjak, objavio je u četvrtak jedan australski stručnjak za zdravlje.

Dr. Nathan Grills s Monasha, vodećeg australskog sveučilišta smatra da sadašnja slika Djeda Mraza promiče pretilost, vožnju u pijanu stanju, kršenje propisa o brzini, i općenito nezdrav život te da bi bilo puno bolje prikazivati ga bez slavne goleme trbušine.

Grillsovo istraživanje Djeda Mraza kojim on želi potaknuti ljude na razmišljanje o zdravlju, objavljeno je u božićnom izdanju British Medical Journala.

"Netko tko je poznat diljem svijeta kao što je poznat Djed Mraz, može utjecati na ljude, osobito na djecu. A on im pokazuje da se smije piti, da ne smeta ako si pretio", rekao je Grills za Reuters. "Riječ je o veoma malenu riziku, ali taj se rizik daleko širi".

Po njegovim riječima, Djed Mraz mora utjecati na zdravlje samo za 0,1 posto i već će nauditi milijunima života jer je on jedina imaginarna očinska figura koju američka djeca poznaju bolje od Ronalda McDonalda.

Grills tvrdi i da Djed Mraz prodaje, te da prodaje opasne proizvode.

"Reklamni aspekt Djeda Mraz veoma je bitan, ali izvorna ideja sv. Nikole krije se u davanju i dobroti, a ne u Djedu Mrazu kao glavnom marketinškom direktoru Coca Cole", objašnjava Grills.

Znanstvenik koji očito nema previše posla dodaje kako Djeda još ne treba proglasiti pravim zdravstvenim rizikom, nego da je za to potrebno provesti još istraživanja, ali da bi Djed svakako morao jesti hranu kojom se hrane njegovi sobovi i više hodati.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika