17.12.2009. / 15:17

Autor: Hina

Pelata: Renault i Daimler bi mogli postati partneri

Pregovori s Daimlerom ozbiljni su ali nisu napredovali ništa više od onih s ostalim proizvođačima automobila i nema jamstva da će sporazum biti postignut

Patrick Pelata, RenaultPatrick Pelata, RenaultFrancuski proizvođač automobila Renault u pregovorima je s potencijalnim partnerima, uključujući njemački Daimler, radi smanjenja troškova ili povećanja proizvodnje kako bi spasio svoje krizom pogođene financije, potvrdio je u četvrtak jedan viši dužnosnik te kompanije.

Među proizvođačima automobila vode se brojne diskusije, kazao je Renaultov operativni direktor Patrick Pelata u četvrtak, dodavši kako ta tvrtka traži partnera radi podjele troškova ulaganja u istraživanja i razvoj vozila, motora i sustava za prijenos.

Razgovori s nekoliko potencijalnih partnera

Pregovori s Daimlerom ozbiljni su ali nisu napredovali ništa više od onih s ostalim proizvođačima automobila i nema jamstva da će sporazum biti postignut.

"Razgovaramo s mnogima", kazao je Pelata u razgovoru s novinarima u sjedištu te kompanije u Parizu. "Ne mogu reći da s Daimlerom razgovaramo više nego s drugima", dodao je.

Za Renault povezivanje s drugim kompanijama nije neuobičajena praksa - ta tvrtka već dijeli troškove ulaganja u razvoj s japanskim partnerom Nissan Motor Co., u kojemu ima 44-postotni udio.

Tvrtkin je prioritet sada ušteda kroz povezivanje s Nissanom i potpora posrnulom ruskom proizvođaču automobila AvtoVAZ, u kojemu Renault ima 25-postotni udio, kazao je nadalje Pelata.

Renault bilježi pad prihoda

AvtoVAZ je najveća ruska automobilska kompanija koja već godinama bilježi gubitke, te je najavila otpuštanje oko četvrtine od ukupno 102.000 zaposlenih. Renault joj je obećao pomoći s 240 milijuna eura kroz prijenos tehnologije, proizvodne mašinerije i tehnološke ekspertize.

Vijest o mogućem povezivanju s Daimlerom dolazi u vrijeme kada ta industrija polako izlazi iz globalne recesije, tijekom koje je potrošnja na vozila drastično pala. Pelata je kazao da bi Renaultovi prihodi u ovoj godini mogli biti 17 do 18 posto niži nego 2007.

U prvoj polovici godine ta je kompanija zabilježila neto gubitak u visini 2,71 milijardu eura. Prihodi su istodobno umanjeni 24 posto na 15,99 milijardi eura.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika