18.12.2009. / 12:13

Autor: Nacionalova redakcija

Optimizam bankara: Kamate će padati, a bankovni sustav ostat će stabilan

"Kada bi šok pogoršanja plasmana bio kao u krizi 1999. godine, što je nevjerojatno, kapitalna adekvatnost je dovoljna da banke izdrže takav udar", kazao je Bohaček.

Zoran Bohaček, direktor HUB-aZoran Bohaček, direktor HUB-aKamate će padati, ali ne znam kad. Nemam kristalnu kuglu da vidim kad će doći taj dan', rekao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao kako su neto kamatni prihodi banaka su u padu, glavni krizni udar na kamatne stope je prošao, a dobit banaka je u padu zbog rezerviranja za gubitke.

Stabilan bankovni susutav

Bohaček je na predstavljanju Analiza HUB-a kakzao i kako je dobit dovoljno velika da amortizira udar gubitka tijekom krize, tako da će bankovni sustav u Hrvatskoj i u idućoj godini ostati vrlo stabilan i otporan na krizu.

Loši plasmani dostigli su razinu od 4,8 posto od ukupnih plasmana banka odnosno dvije milijarde kuna do kraja rujna. Prema prognozi HUB-a taj trend će se nastaviti ali neće ugroziti poslovanje bankarske industrije.

"Kada bi šok pogoršanja plasmana bio kao u krizi 1999. godine, što je nevjerojatno, kapitalna adekvatnost je dovoljna da banke izdrže takav udar", kazao je Bohaček.

Dobit pala 22 posto

U Analizi se navodi kako je dobit znatno pala, gotovo 22 posto u prvih devet mjeseci 2009. u odnosu na isto razdoblje 2008., no uzroke smanjenja dobiti ne treba tražiti isključivo u povećanju kamatnih troškova i smanjenju neto kamatnog prihoda za 6,1 posto, jer je dodatni negativni učinak došao od povećanja rezervacija za krizom potaknute identificirane gubitke po lošim plasmanima.

"Olakšanje je u ovoj godini ipak došlo od povećanog nekamatnog prihoda. Dobit od trgovanja amortizirala je učinak pada neto kamatnog prihoda i rasta rezervacija za identificirane gubitke. S druge je strane izvjesno da će zbog krize troškovi rezerviranja za identificirane gubitke i dalje rasti", istaknuo je Bohaček.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika