18.12.2009. / 14:45

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Slučaj 'Nesklad': Livaković i Sapunar ispitani zbog afera u HAC-u

Obrana osumnjičenika, koji se od 30. studenog nalaze u pritvoru, tvrdi da će na sudu dokazati kako je cijene poslova koje je Skladgradnja ugovarala s HAC-om bila u granicama tržišne vrijednosti

Zdravko LivakovićZdravko LivakovićSvjedočenjima čelnih ljudi Hrvatskih autocesta (HAC), koji su na dužnostima ostali i nakon uhićenja većeg dijela vodstva te državne tvrtke, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena istraga protiv petorice osumnjičenih koje se tereti da su HAC oštetili za 22 milijuna kuna.

U istrazi malverzacija kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Skladgradnja u vlasništvu pritvorenog Slavena Žužula za bojanje tunela dobila nekoliko puta više novaca od tržišne cijene radova svjedočili su Josip Sapunar, jedini član Uprave HAC-a kojega Vlada nedavno nije smijenila, te direktor Sektora za održavanje Ivica Mlinarević.

Nepoznati detalji svjedočenja

Pred istražnim sucem Ratkom Ščekićem jutros se kao svjedok pojavio i bivši državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković, jedan od najbližih suradnika ministra Božidara Kalmete. Nakon što su mediji počeli iznositi pojedinosti o nepravilnostima u HAC-u Livaković se povukao s dužnosti, pravdajući ostavku osobnim razlozima.

Kako je istraga o spornim bojanjima tunela Sveti Rok i Mala Kapela tajna, na sudu se danas nisu mogli doznati detalji Livakovićeva iskaza koji se kod istražnog suca zadržao nešto manje od sat vremena.

Nepoznato je i što su o odnosima HAC-a i Skladgradnje pričali Sapunar i Mlinarević.

Saslušano 16 svjedoka

Današnjim ispitivanjem saslušano je 16 od ukupno 23 pozvana svjedoka. Ostali bi se pred istražnim sucem trebali pojaviti 22. prosinca.

Nakon toga u istrazi će se, kako se očekuje, provesti vještačenja kojima se treba utvrditi je li HAC za usluge bojanja tunela Skladgradnji plaćao više od tržišne cijena radova.

Obrana osumnjičenika, koji se od 30. studenog nalaze u pritvoru, tvrdi da će na sudu dokazati kako je cijene poslova koje je Skladgradnja ugovarala s HAC-om bila u granicama tržišne vrijednosti.

Odvjetnici traže puštanje iz pritvora

Uvjereni su, također, da nakon ispitivanja svih predloženih svjedoka neće biti zakonskih razloga da se njihove branjenike i dalje drži u pritvoru.

Ipak odvjetnici nisu željeli nagađati hoće li sud udovoljiti njihovim zahtjevima za puštanjem iz pritvora te kada bi se to moglo dogoditi.

Uz direktora Skladgradnje istraga o namještanju natječaja na štetu HAC-a vodi se protiv bivšeg predsjednika i člana Uprave HAC-a Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca te glavnog inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžije.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika