21.12.2009. / 08:22

Autor: Nacionalova redakcija

Hrvatska zatvara dva poglavalja, tri još uvijek pod blokadom Ljubljane

Zbog sadržajnih rezervi iz Ljubljane Hrvatska na pristupnoj konferenciji neće moći otvoriti tri poglavlja. Poglavlja koja Slovenci i dalje blokiraju su Vanjska, sigurnosna i obambena politika, Okoliš i Ribarstvo

Gordan Jandroković i Carl BildtGordan Jandroković i Carl BildtHrvatska će zatvoriti još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i tako će ovu godinu zaključiti s 28 otvorenih i 17 zatvorenih poglavlja. Zatvorit će poglavlja Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje.

Međuvladina konferencija o pristupanju održat će se u Bruxelesu na ministarskoj razini. Hrvatsko izaslanstvo vodit će ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a EU će zastupati švedski ministar vanjskih poslova Carl Bilt.

Zbog sadržajnih rezervi iz Ljubljane Hrvatska na pristupnoj konferenciji neće moći otvoriti tri poglavlja. Poglavlja koja Slovenci i dalje blokiraju su Vanjska, sigurnosna i obambena politika, Okoliš i Ribarstvo.

Novi način blokiranja

Slovenski predstavnici na upit o čemu je riječ odgovaraju da se na tim poglavljima radi i mogla bi biti spremna početkom 2010. Ta najava izazvala je kritike Carla Bildta. Slovenija je našla novi način blokiranja Hrvatske, izjavio je Bildt za bruxelleski tjednik 'European Voice'.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar tvrdi kako nije riječ o blokadi. Ranije smo blokirali većinu poglavlja zbog dokumenata koji su prejudicirali granicu. Ova tri poglavlja još nisu spremna za otvaranja. Slovenija ima pravo izricati sadržajne rezerve na pojedina poglavlja kao i svaka ravnopravna članica EU-a. Potpisivanjem arbitražnog sporazuma mi se nismo odrekli tog prava, kazao je Žbogar.

17 zatvorenih poglavlja

Hrvatska će ovu godinu zaključiti s 28 otvorenih poglavlja, od kojih će 17 biti zatvoreno. Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se pregovori vode u 33 jer u poglavljima Institucije i Ostala pitanja nema zakonodavstva koje zemlja kandidatkinja treba preuzeti.

Hrvatska bi pristupne pregovore s Europskom unijom trebala završiti u prvoj polovici sljedeće godine. Preostalo je zatvoriti još 16 poglavlja, od kojih pet nije ni otvoreno. Sljedeće godine treba otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čije je otvaranje vezano uz suradnju s Haškim sudom, odnosno dostavu topničkih dnevnika, te Tržišno natjecanje, koje je povezano s pitanjem državnih potpora brodogradnji.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika