27.12.2009. / 09:31

Autor: Boris Beck

Izađimo svi na izbore na kojima nema samo 12 kandidata

Budući da je izborna šutnja, ugrizao sam se za jezik i neću ništa o divovima rada i poštenja za koje možemo danas glasati; ali smijem o životnim izborima

Uoči današnjih izbora mnogi su me pitali za koga ću glasati i mnoge sam pitao ja i nekako nitko nije bio načisto. Situacija sliči Kishonovoj šali: u Izraelu imamo izbore, ali nemamo izbora. U životu je, međutim, sasvim drugačije, a to je najljepše rekao Al Pacino u "Mirisu žene": "Kad bih se našao na životnom raskršću, ja sam uvijek znao koji je ispravan put. Uvijek, bez iznimke. Ali nisam nikada njime krenuo. Znate zašto? Bilo je preteško!"

Da, naša nam savjest uvijek govori što je ispravno, ali to nam uglavnom ne odgovara. S pravom. Ankica Lepej, Vesna Balenović, Krešimir Mišić - svi su oni svoju hrabrost platili otkazima. Hrvatski jezik čak i nema riječ za ljude koji su zbog prigovora savjesti okrenuli leđa krdu pa smo izraz morali posuditi iz engleskog i zovemo ih "zviždači". Nasuprot njima osuđeni ratni zločinac, koji je još i pobjegao iz zemlje, u međuvremenu dobiva uredno saborsku plaću "jer je takav zakon".

Izbori savjesti

Zakon i tako štiti kriminal, kao što bonton štiti laž, a običaji nemoral. Poredak je uhodan, ali loš. Savjest bi željela izabrati nešto drugo, ali bojimo joj se obratiti. "Nisam se usudio pitati Boga zašto dopušta glad u svijetu da on to ne bi pitao mene", rekao je Magnus MacFarlane-Barrow o čijoj sam zakladi već pisao . Blago siromašnima... blago žalosnima... blago progonjenima... - to je lajtmotiv čovjeka čiji se rođendan slavi ovih dana. Nije postigao osobiti uspjeh.

Blago bogatima, blago sretnima, blago uspješnima, tako svi mi mislimo; dapače, blago njima makar bili i lopovi, otimači i progonitelji. Nitko nije želio biti na mjestu prognanika za vrijeme rata jučer, nitko na mjestu tekstilnih radnica danas, nitko ne želi biti na mjestu kineskog borca za građanska i politička prava Liua Xiaoboa koji će provesti idućih 11 godina u zatvoru. Ali lijepo bi bilo biti ministar, direktor javnog poduzeća ili barem menadžer - iako su lažima i krađom upropastili i državu i svoje duše.

Ove ćemo današnje izbore nekako odvaliti, ali od izbora se sastoji svaki naš dan. Ti izbori pokazuju kakva smo ljudska bića. Na njih ne moramo čekati pet godina, na njima nije limitiran broj opcija. Na izborima savjesti možemo što god želimo, možemo doseći nebo, samo ako se usudimo.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 27.12.09. 16:21

kajin je najjači


registracija
15/10/09

deus, 28.12.09. 08:45

tocno, nema 12 kandidata...ja sam dopisao Clint Eastwooda i njega zaokruzio...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika