04.01.2010. / 09:20

Autor: Boris Bilas

Idemo dalje: Može li Sanaderov povratak srušiti 'njegovu' Vladu

Biti će zanimljivo vidjeti što će odlučiti Zoran Milanović i Radimir Čačić. Da li će podržati Vladu koju su do jučer kritizirali i govorili da je nesposobna, ili će SDP i HNS dići ruke protiv Vlade zajedno s Ivom Sanaderom i njegovim "odmetnicima"

Ivo Sanader i Jadranka Kosor u nekim sretnijim danimaIvo Sanader i Jadranka Kosor u nekim sretnijim danimaVeliki povratak na političku scenu bivšeg premijera Ive Sanadera i njegov unutarstranački obračun s Jadrankom Kosor mogao bi u konačnici rezultirati i prijevremenim parlamentarnim izborima.

Iako je običnim građanima nakon pola godine duge predsjedničke kampanje, politike, prepucavanja i samih izbora, vjerojatno, dosta. Nakon ovakvog Sanaderovog poteza izbori su i bliže nego što se to čini.

Jadranka Kosor je doduše dobila podršku svih svojih koalicijskih partnera i gotovo svih ministara u Vladi. ali od nedjelje opasnost za stabilnost Vlade čine saborski zastupnici odani Ivi Sanaderu. Naime, dovoljno je da samo pet zastupnika vladajuće stranke odbije poslušnost premijerki i da Vlada u Saboru izgubi podršku većine.

Sanader i njegovi prijatelji

U nedjelju oko podneva na Trgu žrtava fašizma se činilo kako je ta podrška definitivno izgubljena jer je uz Sanadera stalo čak 16 zastupnika, no do kraja dana ta je brojka smanjena jer je njih pet povuklo potporu bivšem šefu, a neki su u pismenim priopćenjima tvrdili kako su na prevaru dovedeni u središnjicu HDZ-a.

No, Sanader barem za sada ima dovoljan broj zastupnika s kojima može opstruirati rad Vlade, među njima je i predsjednik Sabora Luka Bebić, te njegovi dugogodišnji prijatelji poput Maria Zubovića, Petra Selema i Jerka Rošina.

Dilema za oporbu

Premijerka bi u ovom scenariju imala potporu stranka koje su trenutno u Vladi. HSLS, SDSS, HSS odmah su pružili podršku Jadranki Kosor, a zanimljivo kako je predsjednik Mesić pozvao i oporbu da podrži Vladu. Upravo je oporba, na čelu s Milanovićem i Čačićem, na prekretnici, jer se nalaze pred velikom dilemom koga podržati.

Ukoliko dođe do scenarija u kojem zastupnici vjerni Sanaderu neće dati podršku Vladi Jadranke Kosor u Sabor, biti će zanimljivo vidjeti što će odlučiti Zoran Milanović i Radimir Čačić. Da li će podržati Vladu koju su do jučer kritizirali i govorili da je nesposobna, ili će SDP i HNS dići ruke protiv Vlade zajedno s Ivom Sanaderom i njegovim "odmetnicima".

U cijeloj ovoj priči zapravo je zanimljivo kako Sanader svojim povratkom želi srušiti Vladu koju je baš on stvorio. On je Jadranku Kosor predložio za premijerku, on je izabrao većinu ministara, a i sam program Vlade nije se previše promijenio od njegova odlaska. Dakle, Sanader se odlučio za političku igru u kojoj vrlo vjerojatno nema previše toga za izgubit jer je njegov politički kredibilitet u ovih šest mjeseci izbivanja iz politike nepovratno izgubljen.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
18/9/09

bohtar, 04.01.10. 09:27

Sanader je dobar čovik,ali je bolji kada ga nema,neka pusti g. Kosor radit,da završi posao,Sanaderu pripremi se za remetinac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika