06.01.2010. / 22:28

Autor: Ana Smrečki

Karamarko nije demantirao istrage zbog moguće Sanaderove upletenosti u afere

Na pitanje istražuje li se upletenost Ive Sanadera u bilo koju od afera, Karamarko odgovara da policija vrši nekoliko značajnih obrada. "Ravnateljstvo policije obrađuje događaje, fenomene, radimo kvalifikaciju i kvantifikaciju nekog kaznenog djela. Kada to napravimo, onda će i počinitelji biti jasni, tako da ja ne bih govorio o konkretnom imenu"

Ministar Tomislav Karamarko na sjednici VladeMinistar Tomislav Karamarko na sjednici VladeIvo Sanader i dalje je top tema hrvatskih medija. Nakon što je ekspresno 'izbačen' iz HDZ-a premijerka Kosor nakon cjelodnevnih sastanaka 'odletila' je iz stranačkih prostorija u Banske dvore. Iako je tamo trebala primiti koalicijske partnere s kojima je trebala razgovarati o sudbini Vlade, na Markovom trgu su je čekali ministar Tomislav Karamarko i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.


Na večernjem sastanku ni riječi o Sanaderu

Ministar unutranjih poslova nakon brojnih spekulacija u javnosti, progovorio je za HTV. «Radi se o čistoj koincidenciji. Taj sastanak je dogovoren puno ranije. Kao ministar unutarnjih poslova u Vladu dolazim najmanje tri puta dnevno, u bilo koje doba dana, navečer, a ponekad je bilo slučajeva da sam tamo i po noći. Teme tog sastanka ticale su se rada Povjerenstva u borbi protiv korupcije i nekih problema naših odnosa s Haagom. Uopće se nismo dotakli tema koje su se toga dana otvarale u HDZ-u», otkrio je Karamarko.

Na pitanje urednika i voditelja središnjeg Dnevnika HTV-a Siniše Kovačića istražuje li se upletenost Ive Sanadera u bilo kojoj od afera koje se spominju ovih dana u javnosti, Karamarko kaže da bi on postavio stvari ipak malo drukčije. «Policija vrši nekoliko značajnih obrada. Ravnateljstvo policije obrađuje događaje, fenomene, radimo kvalifikaciju i kvantifikaciju nekog kaznenog djela. Kada to napravimo, onda će i počinitelji biti jasni, tako da ja ne bih govorio o konkretnom imenu», tajnovito odgovara bivši šef POA-e.

Kosor se s posebnom energijom bori s korupcijom i kriminalom

Na pitanje je li gotova sigurnosna provjera Ive Sanadera, odnosno trebaju li mu šest mjeseci od isteka privilegiranog statusa povlastice kao što su čuvari i službeni automobil, ministar policije odgovara da je ta provjera gotova i će te mjere biti produžene na izvjesno vrijeme. Poručio je i da policija ima snage, energije i motiv obračunati se s korupcijom u političkom, ali i gospodarskom vrhu u Hrvatskoj. Kaže da žestok obračun s kriminalom i korupcijom nije od jučer, poručujući da policija posljednjih godinu dana priprema alate za uspješnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Posebno je izdvojio stvaranje policijskog USKOK-a, koji je, kako kaže vrlo važan faktor u toj borbi. Istaknuo je USKOK-ove sudove, novi Zakon o kaznenom postupku, ali i dolazak premijerke Kosor na čelo Vlade.

«Nakon njezinog dolaska čelnu poziciju u Banskim dvorima, ušli smo u novu definiciju organiziranog kriminala i korupcije. Tada smo zajedno zaključili da su kriminal i korupcija teška ugroza na nacionalnu sigurnost. Premijerka s posebnom energijom radi na toj borbi, pogotovo što smatramo da ta borba ne može biti samo stvar policije i jednog ministarstva u Vladi», poručio je Karamarko.

Karamarko optimist po pitanju rješavanja slučaja Miljuš

Po pitanju uličnog kriminala, ministar otkriva da je u 2009. godini kriminalitet u Hrvatskoj pao za tri posto. Učinkovitost policije u tom je kontekstu porastao je za dva posto. No, primjerice još uvijek nije razriješen slučaj premlaćivanja novinara Dušana Miljuša. «Na tom slučaju radi sposobna ekipa naših kriminalista. Ne trebamo datuma obilježavati tijek neke obrade. Ja sami i dalje optimist da ćemo to doista kvalitetno riješiti», zaključio je ministar policije.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 06.01.10. 23:19

ocito je vidljivo trovanje kod Sanadera ,naravno da mu je potrebna zastita ali me strah da pod tom zastitom i ne skonca,,,kao mnogi rodoljubi jebeno je u politici biti posten rodoljub,,,zivi bili pa vidili ovo dobro upamtite ili kopirajte pa negdje sacuvajte,,,


registracija
16/6/09

Trenk, 07.01.10. 06:05

@ tovar62
Pa nismo u Titovom komunizmu i diktaturi. Bar nas V i gospodine tako ucite. Nemojte me sada razocarati novom teorijom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika