08.01.2010. / 21:47

Autor: Ana Smrečki

Josipović: 'Bandićev i Sanaderov plan bio je rušenje Jadranke Kosor'

«I nepismenom u politici je jasno da je Bandićev i Sanaderov plan bio rušenje Jadranke Kosor, a mediji su već izvijestili o njihovim sastancima», otkrio je Josipović

Milan Bandić i Ivo Josipović u posljednjem TV sučeljavanjuMilan Bandić i Ivo Josipović u posljednjem TV sučeljavanjuVečeras smo na HTV-u gledali posljednje sučeljavanje predsjedničkih kandidata Ive Josipovića i Milana Bandića uoči izborne šutnje koja nastupa u ponoć, a u nedjelju biramo trećeg hrvatskog predsjednika. Koga izabrati, gledatelji su, ako ne dosada, mogli odlučiti nakon posljednjih poruka kandidata u drugom izbornom krugu. Sat vremena trajalo je 'mlako' ispitivanje voditelja Branimira Bilića. Nisu se mogla čuti neka nova originalna pitanja, tako da je sučeljavanje bilo poprilično dosadno, a nismo mogli čuti gotovo ništa novo.

Josipović o imovini u kunama, Bandić u eurima

Kandidati su na početku nabrajali svoju imovinu. Josipović je istaknuo da vrijednost njegove imovine iznosi oko 4 milijuna kuna, dok je njegov protukandidat Bandić svoju imovinu procijenio na oko 270 tisuća eura. Nezavisni kandidat potom se osvrnuo na, kako kaže 'prljavu kampanju' koju protiv njega vode pojedini mediji koji tvrde da Uskok protiv njega priprema optužni prijedlog zbog 'afere Krašograd', ali i zbog još nekih afera koje su navodno obilježile njegovu karijeru kao zagrebačkog gradonačelnika.

«Moram reći da je besramno ovo što se danas dogodilo, USKOK i policija su demantirali navode glasnogovornika USKOK-a Vuka Đuričića. Ali cijeli dan se zavarava nacija. To je direktno miješanje u kampanju», požalio se Bandić. Potom je ponovio optužbe na račun svog protukandidata, one u 'slučaju Zlatica'. «Bandić govori neistinu, presuda nije pravomoćna, a radi se samo o jednom od stotinama poslova koji su zaključeni prije otvaranja stečaja. Tu presudu sam osobno dao svim novinarima», opetovao je Josipović.

'Sanader sklopio pakt s Milanovićem i Josipovićem za rušenje premijerke'

I u večerašnjem sučeljavanju pokrenulo se pitanje pokušaja puča bivšeg premijera Sanadera. «Nikada ne bih postupio kao Sanader, njegov je odlazak bio je vrlo neodgovoran potez», odgovorio je Josipović. Bandić je ponovio tezu da 'Sanader sklopio pakt sa Milanovićem i Josipovićem kojim su trebali ići na rušenje Jadranke Kosor, nakon čega je SDP trebao preuzeti vlast na izvanrednim izborima'. Iznenadio je odgovor SDP-ovog predsjedničkog kandidata koji Bandiću nije ostao dužan. «I nepismenom u politici je jasno da je Bandićev i Sanaderov plan bio rušenje Jadranke Kosor, a mediji su već izvijestili o njihovim sastancima», otkrio je Josipović.

'Take it ot live it'

Nije se izostavila ni rasprava o tužbi za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije i protutužbi koju su naši susjedi pripremili za nas. Bandić je još jednom ponovio da je Josipović, koji je pisao tužbu, iz nje izostavio ključni dio, onaj u kojem se ne spominju srpski logori u koje su Hrvati bili zatvarani. Josipović mu je uzvratio da tužbu nije ni pročitao budući da je napisana na engleskom, što je razbjesnilo Bandića koji mu je poručio da 'samo nastavi potezati taj engleski'. Josipović mu je mirno uzvratio da ga 'neznanje engleskog jezika ne čini manje vrijednim, ali da ga čini manje sposobnim za obnašanje dužnosti šefa države'.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
9/9/09

thor, 08.01.10. 22:21

zašto uporno vrijeđate bandića? da je puki živ nebi to nikada dopustio! sram vas bilo! taj josipović ne može biti ni portir u esplanadi, a kamoli hrvatski predsjednik!


registracija
8/8/09

tovar62, 09.01.10. 02:01

Policijska istraga o slučaju vezanu za HDS ZAMP i Posmrtnu pripomoć pokrenuta je 2007. godine po nalogu USKOK-a. No navodno ju je stopirao Marijan Benko, tada ravnatelj MUP-a, a nekada direktor Posmrtne pripomoći. Istragu o Posmrtnoj pripomoći počela je i prije Financijska policija, no kako je 2001. godine Financijska policija ugašena, zaustavljen je i cijeli slučaj. No Financijska policija utvrdila je nezakonite radnje kao što je davanje zajmova po vrlo povoljnim kamatama, dok su nepovoljni krediti uzimani za tekuću likvidnost.

– Nije točno da sam kontrolirao poslovanje HDS ZAMP-a i davanje kredita pravnim osobama jer ugovore o kreditu po općoj ovlasti predsjedništva sklapa glavni tajnik. Dok sam bio glavni tajnik, sklapao sam ugovore, ali to je bilo prije 10-12 godina. U posljednje vrijeme ne! – tvrdi Josipović, a na upit je li primao i provizije za zajmove, kratko odgovara: – Ma dajte, nećemo se vrijeđati!

U svim poslovima njegovo se ime često povezuje s tvrtkama Marka Vojkovića. Tako se, primjerice, HDS ZAMP 1999. godine preselio u Rendićevu ulicu gdje poslovni prostor dijeli s tvrtkom Sagena, čiji je direktor Marko Vojković, a gdje i danas djeluju. ZAMP djeluje na adresi tvrtke Emporion Centar, tvrtke kćeri Emporiana, u kojoj je Vojković također direktor. U oba slučaja preseljenja na nove lokacije nije bio raspisan javni natječaj.

Bez natječaja je i tvrtka Emporion davala usluge elektroničke obrade podataka ZAMP-u, za što je navodno dobivala naknadu u visini 30 posto od naplaćenih ZAMP-ovih naknada. A te naknade navodno nisu bile odmah raspoređene njihovim vlasnicima, odnosno autorima ili izvođačima skladbi, nego su u razdoblju od 1999. godine do 2001. plasirani brojni zajmovi različitim trgovačkim društvima. NOvac je vraćen 2005. godine, no zanimljivo je da upravo do te godine ne postoje nikakva financijska izvješća HDS ZAMP-a. Josipović kaže da je razlog tome što nije bilo tehničke mogućnosti to iskazati.

Oprano 7,5 milijuna kuna?
Josipović opovrgava bilo kakvu povezanost s tvrtkom Sagena. Kaže da oni rade kompjutorsku obradu podataka za udrugu, a da su se u prostore Emporion centra doselili jer je to bila najpovoljnija ponuda.

Navodno je posredstvom HDS ZAMP-a čak 45 milijuna dano društvima iz grupe Posmrtna pripomoć. 11 milijuna dobila je tvrtka Sagena za kupnju Pilane Lučice iz Delnica, 14 milijuna društvo Doseg iz Osijeka te 11 milijuna Bihemarkent. Zajmovi su vraćeni, ali navodno uz dobre provizije, što Josipović opovrgava. Tvrtka Sagena je nakon posla sa ZAMP-om prenesena u vlasništvo tvrtke s Djevičanskih otoka. Sumnja se na pranje iznosa od 7,5 milijuna kuna.

Posmrtna pripomoć, vezana kreditno s HDS ZAMP-om, osnivač je štedionice Zlatica (danas preoblikovane u banku Kovanica), a čiji je član NO-a bio Josipović. A upravo je posredstvom te štedionice 1998. godine Josipović uspio izvući svoju štednju, kao i onu koja je glasila na njegovu ženu i majku, iz Komercijalne banke, prije nego što je bio proglašen stečaj, i to tako da su potraživanja prebačena na štedionicu Zlatica.

Samo povlašteni uspjeli su 1998. godine izvući novac iz Komercijalne banke u stečaju
Osim Ive Josipovića, 1998. godine navodno su i njegova žena i majka uspjele izvući novac iz Komercijalne banke u stečaju tako da su potraživanja prebačena u štedionicu Zlatica, čiji je član NO-a bio Josipović. U istom dokumentu, tj. ugovoru o ustupu potraživanja, među ostalim, kao dužnici Komercijalnoj banci spominju se Franjo Valjak (bivši direktor Posmrtne pripomoći i Hrvatske lutrije), Ivan Garac (član nadzornih tijela poduzeća Posmrtne i zamjenik Valjka u Lutriji), Zorislav Stepinac (bivši direktor Lutrije)... Njihove su obveze prebačene iz banke na štedionicu. Svoja potraživanja na Štedionicu Zlatica prebacili su i Pravni fakultet, HAK, KD Lisinski, VIMPO, Posmrtna pripomoć i Gaj grupa. Gaj grupa je poduzeće Posmrtne pripomoći, a vlasnik je i štedionice Zlatica


registracija
15/11/06

rimaz, 09.01.10. 13:09

Mnogo tovara ima u gladnim prašumama Australije.


registracija
18/10/09

NikoLac, 09.01.10. 14:10

Ukoliko postoji itko tko će glasati za Milana Bandića znajte da s tim glasate za sigurni zajednički ulazak Hrvatske i Srbije u Evropsku Uniju negdje oko 2020. godine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika