26.01.2010. / 22:15

Autor: Ana Smrečki

Nakon napisa u Nacionalu Kalmeta odlučio ispitati 'iskopine' Sanaderove supruge

Osim Kalmete, na potezu je i ministar Božo Biškupić, koji mora objasniti na što su utrošena sredstva pri arheološkim iskapanjima. U Ministarstvu kažu da se izvođači radova biraju preko javnog natječaja. Do sada su na taj način, zaključuju, angažirali 23 muzejske i znanstvene institucije te privatne tvrtke

Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera Ive sanaderaMirjana Sanader, supruga bivšeg premijera Ive sanaderaNakon što je Nacional u najnovijem broju donio ekskluzivu da je supruga bivšeg premijera Sandera, Mirjana Sanader na arheološka iskapanja u proteklih sedam godina utrošila više od pola milijarde kuna, oglasio se resorni ministar Božidar Kalmeta. Vrtoglavu cifru morale su platiti Hrvatske autoceste, tvrtke u državnom vlasništvu, budući da su se brojna arheološka istraživanja odvijala na gradilištima hrvatskih cestovnih pravaca.

Kalmeta je potvrdio za Jutarnji list da će zbog ovog slučaja tražiti izvještaj od Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta. Resorni ministar, stoga mora ispitati zašto je HAC 507 milijuna kuna isplatilo Ministarstvu kulture za istraživanja na područjima preko kojih prolaze autoceste. Na njima je uglavnom radila Mirjana Sanader, profesorica na Odsjeku za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Osim Kalmete, na potezu je i ministar Božo Biškupić, koji mora objasniti na što su utrošena sredstva pri arheološkim iskapanjima.

Mirjana Saander nije vodila istraživanja na autocestama

Ministarstvo kulture se pak oglasilo priopćenjem, u kojem pojašnjavaju da su poslovi s Filozofskim fakultetom u Zagrebu dogovoreni tek u 2008. i 2009. godini i to u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Ističu i da Katedra za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju, na kojoj je Mirjana Sanader, nije vodila ni jedno istraživanje na autocestama. Ipak, otkrivaju da je sudjelovala tek na jednom projektu u Dubrovniku gdje je na terenu sudjelovala samo kao dio tima. U Ministarstvu kažu da se izvođači radova biraju preko javnog natječaja. Do sada su na taj način, zaključuju, angažirali 23 muzejske i znanstvene institucije te privatne tvrtke.

Priopćenjem, koje nam je stiglo u redakciju, oglasio se i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva Hrvoje Potrebica koji smatra da se člankom u Nacionalu 'grubo napada arheologija kao struka i znanstvena disciplina'.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

registracija
27/1/10

kleopatrasolis, 27.01.10. 00:33

Osoba koja je napisala ovoliko i ovako neistinit ilažan članak definitivno nije novinar???ili se samo radi o takvom listu????(super-ne kupujemo!!!hvala)


registracija
29/11/09

Ivis, 27.01.10. 00:39

Gospodja "mira markovic", kaljmeta i biskupovic??? Na "puno vtra" velebitskog! Na Goli!!!!


registracija
10/11/09

ruvil, 27.01.10. 14:21

Nek Mirjana dokaze gdje je spiskala drzavnu lovu ?
Ili ce sada oboje dati petama vjetra!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika