26.01.2010. / 23:08

Autor: Ana Smrečki

Na pomolu nova afera u HAC-u: Hoće li Kalmeta dočekati proljeće u Banskim dvorima?

Pokažu li se ove sumnje opravdane, teško da će ministar Kalmeta uspjeti 'preživjeti' još jedan potres u timu premijerke Kosor. Nagađa se da u proljeće slijedi veliko 'pospremanje' u Banskim dvorima

Resorni ministar Božidar KalmetaResorni ministar Božidar KalmetaAferama u državnim poduzećima nikad kraja, a čini se da je na pomolu nova i to ponovno u Hrvatskim autocestama. Nakon akcije 'Nesklad' u kojoj su zbog 'bezobrazno' skupog bojenja tunela pritvoreni članovi bivše uprave HAC-a, najnovijih medijskih napisa o arheološkim iskopinama supruge bivšeg premijera Sandera, koji su tu državnu tvrtku koštali preko pola milijarde kuna, na vidjelo su isplivali još neki 'mutni' ugovori.

HAC oštećen za oko pet milijuna kuna

Otkrili su ih Nezavisni cestarski sindikati, čiji čelnik Mijat Stanić za HRT tvrdi da je 'sektor za održavanje HAC-a u posljednje dvije godine nabavljao prometnu opremu od tvrtke Signal-grad pod sumnjivim okolnostima'. Procjenjuju da je sumnjivim malverzacijama HAC oštećen za oko pet milijuna kuna. Iako spomenuta tvrtka već dvije godine putem javnog natječaja nabavlja prometnu signalizaciju i opremu za regulaciju prometa za vrijeme radova na autocesti za najnižu cijenu, troškovnik ugovora je 'ispod površine' ipak nešto drukčiji. Mijat Stanić svjedoči o nerazumnim oscilacijama cijena za iste poslove, pa stoga i zaključuje da se radi o namještenom natječaju.

Stiglo i priopćenje iz HAC-a: 'Sve je super, sve je za pet'

Na Stanićeve optužbe, stiglo je i priopćenje iz Hrvatskih autocesta. «Spomenuta oprema naručena je s rokom isporuke do 15. ožujka 2010. Do okončanja ugovora u srpnju ove godine planirana je, ovisno o potrebama, narudžba i isporuka opreme u cijelosti, sukladno količinama iz troškovnika. Na temelju svega jasno je da se ne radi o 'podvaljenim' stavkama već zakonski sklopljenom ugovoru i njegovom troškovniku», piše u priopćenju.

Možda ipak slijedi nova politička trgovina

Čini se da će ministar Božidar Kalmeta nakon mnogobrojnih afera u svojem resoru, morati istraživati, ali i odgovarati na nove optužbe o mogućim malverzacija u HAC-u. Pokažu li se ove sumnje opravdane, teško da će ministar Kalmeta uspjeti 'preživjeti' još jedan potres u timu premijerke Jadranke Kosor. Mediji su za vrijeme predsjedničkih izbora najavljivali da u proljeće slijedi veliko 'pospremanje' u Banskim dvorima, a Kalmeta je jednostavnom političkom računicom i posljednjim rezultatima lokalnih izbora u Zadru dobio novu priliku. U sportskom žargonu, nameće se jedno jedino pitanje: Hoće li Kalmeta dočekati proljeće u Banskim dvorima. Živi bili pa vidjeli!

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 27.01.10. 00:32

ON? Nedodirljivi sve ce nadzivjeti! Bozo je "zrcalo" cijele Vlade. Sada Jaca moze misliti sto hoce, ali je slaba glumica. Kuda Ivo, tamo i ona. Ivo krade a Jaca ne vidi. Sreca u nesreci je sto vise nitko ne daje kredit. Ne dirajmo Bozin stolac, jer kako ce on tada krasti? Oni samo brisu tragove. Potrebni su izbori i novi ljudi. Jos smo bogati. Imamo Goli i "puno vitra" na njemu!


registracija
9/9/09

thor, 27.01.10. 16:51

doista mi nije jasno što kalmeta kao ministar radi i za što dobiva plaću???!!! pa taj čovjek NIŠTA NEZNA! ili ima toliko smeća i lopovluka u svojem resoru da se sav zapetljao! kalmeta go home!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika