05.02.2010. / 23:02

Autor: Ana Smrečki

Mega afera: Sanader i Polančec skuhali Podravku i INA-u preko OTP banke i MOL-a

Ako se sve ove tvrdnje pokažu točnim, akterima afere neviđenih razmjera u Hrvatskoj ne gine kazneni progon zbog trgovine državnim vlasništvom preuzimanjem koprivničke prehrambene kompanije protuzakonitim financijskim transakcijama

Bivši premijer Sanader i nekadašnji ministar PolančecBivši premijer Sanader i nekadašnji ministar PolančecPredsjednik Mesić na početku svog drugog mandata prokazao je aferu Kamioni, zbog koje na zagrebačkom Županijskom sudu ovih dana traje suđenje bivšem ministru obrane Rončeviću i njegovom pomoćniku Bačiću. Čini se da će predsjednik, kojem mandat završava za nešto malo više od deseta dana otići u velikom stilu. Osim što se 'posvadio' sa Srbima, čini se da je Mesić otvorio još jednu aferu koja više sliči na veleizdaju.

USKOK mora ispitati Sanadera i Polančeca

Naime, nakon što se bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec obrušio na predsjednika Mesića nakon što je morao podnijeti ostavku zbog afere Spice, šef države polako, ali sigurno medijima je počeo 'bacati kosti'. Govoreći o našoj nekadašnjoj najvećoj naftnoj kompaniji INA-i, Mesić je rekao da Polančec mora objaviti ugovor o prodaji MOL-u. 'Uperio je prstom' i u bivšeg premijera Sanadera, pozvavši USKOK da se pozabavi i jednim i drugim, na istu temu.

Premijerka Kosor 'namirisala' novu aferu

Prodajom INA-e mađarskom MOL-u očito se odlučila pozabaviti premijerka Kosor, koja je zatražila sve sporne dokumente od svog mađarskog kolege Gordona Bajnaija. Kako piše Večernji list, istražitelji koji proučavaju slučaj Spice, otkrili su da se u jednom od ugovora kojima je financirana spomenuta operacija kao jamstvo ne spominju samo dionice Podravke, nego i dionice INA-e.

«Pregovori o odnosu između Podravke i OTP banke vođeni su paralelno s pregovorima između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u INA-i, a vodili su ih bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i odvjetnik Zoran Marković. U operaciji Spice pojavljuje se i OTP banka, suvlasnik MOL-a», pojašnjava Večernji list.

Stoga, teorija da je nekadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec iskoristio svoj utjecaj i veze s mađarskim MOL-om drže vodu. Na taj način su se jedino mogle spašavati 'glave' u Podravci. Oni kumovi koji su se zbog pada vrijednosti dionica koje je Fima Ami založila kod Merrill Lyncha, našli u nezavidnoj situaciji, danas su u Remetincu, a prema svemu sudeći cijeli se slučaj nedavno 'peglao' i u Budimpešti.

Tajni sastanci u Budimpešti sa čelnicima OPT banke i MOL-a

Naime, Polančec se nakon akcije Spice u Mađarskoj našao s čelnicima OTP banke, a tada nije bio ni ministar ni potpredsjednik Vlade. Na jednom sličnom sastanku, u bliskom vremenskom razdoblju, također u Budimpešti održan je sastanak na kojem je sudjelovao i bivši premijer Saander. Na njemu su, uz Polančeca bili i čelni ljudi MOL-a.

Ako se sve ove tvrdnje pokažu točnim, akterima afere neviđenih razmjera u Hrvatskoj ne gine kazneni progon zbog trgovine državnim vlasništvom preuzimanjem koprivničke prehrambene kompanije protuzakonitim financijskim transakcijama.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
9/1/10

vallone, 06.02.10. 09:36

Niti jedna država na svijetu nije imuna od afera, ali ovo kod nas zorno pokazuje koliko smo snalažljiva i inovativna nacija.Uveli smo novu dimenziju u kriminal, mogli bi smo je nazvati "no limit".Ako poslije svega ovoga ne shvatimo da moramo biti aktivni učesnici, a ne pasivni promatrači u budučnosti nas i lijepe naše, zaslužujemo epitet kojim nas već dugo opisuju u večini europskih zemalja:balkanska rupa!Strašno se trudimo zemljopisno maknuti sa Balkana, ali stvarni pomak se mora desiti u našim glavama jer onda nije bitno gdje smo smješteni na karti!


registracija
16/11/09

simo, 06.02.10. 11:31

vallone,misliš na vile i lopate kao aktivu građana protiv korupcije.Smatram da si suviše labilna-labilan i da si vrlo podložna manipulacijama.Nadam se da dečki nisu previše iskoristili tu tvoju slabost.
Pa nije valjda da vjeruješ svemu što piše,moraš razlikovati glad za senzacijom od istinite i objektivne informacije.Radujmo se danu kada će građani imati povjerenje u institucije i sami prijavljivati nepravilnosti u društvu bez novinarskog posredovanja i senzacijonalističkog napuhavanja.
Ovako oni ispadaju veći istražitelji od Uskoka i policije,i nažalost zbog toga oni kao posrednici smatraju da imaju pravo u svrhu tiraže obmanjivati javnost kao i labilne poput tebe vallon.


registracija
9/1/10

vallone, 06.02.10. 12:55

simo, još nisi prebolio izbore i paranoju.Svakim svojim komentarom pokazuješ svoj nezavidno nizak intelekt.Toliko....


registracija
16/11/09

simo, 06.02.10. 16:39

Znam za svoj nizak intelekt,ali gore od toga je tvoje spuštanje na moju razinu.A vlasnik zavidnog stupnja paranoje si ti i tebi slićni,jer se zajedno s novinarima hraniš raznim teorijama i urotama rekla-kazala.I dalje prati što pišem ja,a ne novinari.


registracija
24/11/09

friz, 07.02.10. 12:22

simo,da nije bilo novinara mnogo toga ne bi bilo otkriveno.Nažalost po tebi, novinarsko "pretjerivanje"i"senzacionalizam" u većini slučajeva se pokazalo točnim. Ova su dvojica "iskoristila" HDZ,za očito svoje prljave poslove i manipulirali su sa članstvom i cijelim narodom,dovodeći sve nas u nezavidan i neizvjesan položaj.Ipak su novinari uvelike pridonjeli tome da se sve razotkrije.Ako su u nečemu i "pretjerali",manje je zlo od toga šta su sve razotkrili i pomogli da se pokrenu istrage.


registracija
16/11/09

simo, 07.02.10. 15:43

Te spike o novinarskom istraživanju, zadrži za sebe.Novinari su davno prešli granicu dobrog ukusa i smisla vlastitog postojanja.Oni su danas jeftini najamnici centara moći i interesnih lobija.Apsolutno nezdravog djelovanja koje stvara psihozu straha i nesigurnosti u društvu,a s ciljem vlastitog opstanka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika