12.02.2010. / 22:52

Autor: Ana Smrečki

U Tipurićevoj ljetnoj školi 5 tisuća studenata plaćalo ispite od 2 tisuće kuna

edan ispit koštao je 2 tisuće kuna, a u protekle tri godine kroz Tipurićevu školu prošlo je preko 5 tisuća studenata. Stoga, ne čudi podatak da je prolaznost na tim ispitima bila 100 posto, bez obzira na to što su se polagali i ispiti, koji su na redovnim rokovima imali prosječnu prolaznost od samo 20 posto

Bivši dekan Ekonomskog faklteta u Zagrebu Darko TipurićBivši dekan Ekonomskog faklteta u Zagrebu Darko TipurićNakon smjene dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića zbog nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole, pod povećalom Ministarstva obrazovanja je i ljetna škola u Osijeku, ali i Splitu. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Međunarodna ljetna škola zagrebačkog Ekonomskog fakulteta nije imala 'zeleno svjetlo' resornog Ministarstva, ali ni Sveučilišta u izvođenju takvog oblika studija.

Škola ni je ni tražila ni dobila suglasnost Sveučilišta

Budući da škola nije dobila suglasnost rektora Alekse Bjeliša, a da nije ju ni tražila, ispiti koji su se tamo polagali, nisu važeći. U Ministarstvu, naime tvrde da ispiti prema programu formalnog visokog obrazovanja ne mogu biti pravno valjani te da se završetkom ljetne Međunarodne škole ne ispunjavati studijske obveze. Stoga, se one ni ne mogu priznati kao položeni ispiti iz studijskog programa.

Ocjene i bodovi upisivali su se u indeks

Polaznici su te mogli dobiti potvrde o savladanom programu, uz napomenu da on nije ni sveučilišni ni stručni studij te da se njime ne stječe akademsko obrazovanje. Ocjene i ECTS bodovi nisu se smjeli upisivati u studentski indeks, budući da zakonom prijenos bodova s tečajeva na studij nije dopušten. Ipak, studenti Ekonomskog fakulteta koji nisu položili ispite tijekom akademske godine, ispite su mogli polagati na Međunarodnoj ljetnoj školi.

Prolaznost teških ispita čak 100 posto

Jedan ispit koštao je 2 tisuće kuna, a u protekle tri godine kroz Tipurićevu školu prošlo je preko 5 tisuća studenata. Stoga, ne čudi podatak da je prolaznost na tim ispitima bila 100 posto, bez obzira na to što su se polagali i ispiti, koji su na redovnim rokovima imali prosječnu prolaznost od samo 20 posto.

Vezane vijesti

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Bivši dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić posvjedočio je danas u nastavku suđenja u aferi "Spice" da su sjednice nadzornog odbora… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 13.02.10. 12:54

barem znadem troje ljudi koji su na tri-četiri završili "ljetnju školu"u klasi Tipurića! I to starosti od 35-50 godina.Ljudima su trebali "papiri" pa su "uložili" u sebe!I sada su dipl.ekonomisti i mirno uz dobar koeficjent i plaću čekaju penziju.Baš me zanima dali će USKOK išta konkretno napraviti.Tko zna tko sve ima takvu "kvalitetnu" diplomu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika