28.02.2010. / 23:01

Autor: Ana Smrečki

Zbog krize i Sanadera razlika između HDZ-a i SDP-a nikad veća

Za politologa Anđelka Milardovića nema dileme. Smatra da su najpreciznije ankete ispitivanja javnog mijenja zapravo izbori. On, očekivano, kao čovjek iz struke, nema pretjerano povjerenja u ankete.»Gdje god postoji robno-novčani odnos postoji mogućnost smanjivanja objektivnosti. Time se može stvoriti umjetnu sliku o nekom događaju čime se može potaknuti na djelovanje uvjetovano tako iskonstruiranim rezultatom», zaključuje

Bivši premijer Ivo Sander napusti je aktivnu politiku početkom siječnja prošle godine, pa se početkom ove godine pokušao vratitiBivši premijer Ivo Sander napusti je aktivnu politiku početkom siječnja prošle godine, pa se početkom ove godine pokušao vratitiIako je nedavno objavljena anketa agencije Ipsos Plus koja pokazuje neznatan rast SDP-a nad HDZ-om, stiglo je i ispitivanje javnog mijenja Promocije plus. Prema njemu, razlika u popularnosti SDP-a i HDZ-a u posljednjih nekoliko godina nikad nije bila veća nego u prvim mjesecima 2010. godine. Kako piše Novi list, SDP je u siječnju ove godine imao 32,6 posto podrške, za razliku od HDZ-a koji bilježi 24 posto.


Prije tri godine HDZ bio u prednosti nad SDP-om

No, prije tri godine, slika popularnosti relevantnih političkih stranaka u Hrvatskoj, izgledala je potpuno drukčije. Svi se sjećamo 2007. godine i rezultata parlamentarnih izbora. Tadašnji Sanaderov HDZ odnio je pobjedu s 1,4 postotna poena prednosti. Potpisan je koalicijski sporazum i formirana je nova Vlada. Javnost je tadašnjem novom timu u Banskim dvorima bila naklonjena do prvih naznaka krize koja se prvo pojavila u svijetu, a zatim i u Hrvatskoj.

Sanader početkom srpnja prošle godine otišao iz politike

U lipnju 2008. godine dolazi do preokreta i SDP se vraća u plus. Rezultati anketa, prema kojima je SDP s 29 posto bio u prednosti u odnosu na HDZ-ovih 28, 6 posto, pokazali su da su brojke naklonjene Zoranu Milanoviću i njegovom timu. Od tada, pa sve do danas, HDZ nije prešao u vodstvo. Popularnost najjačoj oporbenoj stranci raste od posljednjih lokalnih izbora, a pravi procvat doživjelo je Sanaderovom objavom da se povlači iz politike.

Dogodilo se to početkom srpnja prošle godine, a ankete za taj mjesec kažu da SDP ima 28, 4 posto podrške birača, a HDZ 23, 7 posto građana.

Milardović skeptičan: Ankete plod politike

Ipak, za politologa Anđelka Milardovića nema dileme. Smatra da su najpreciznije ankete ispitivanja javnog mijenja zapravo izbori. On, očekivano, kao čovjek iz struke, nema pretjerano povjerenja u ankete.»Gdje god postoji robno-novčani odnos postoji mogućnost smanjivanja objektivnosti. Time se može stvoriti umjetnu sliku o nekom događaju čime se može potaknuti na djelovanje uvjetovano tako iskonstruiranim rezultatom», zaključuje naš poznati politolog.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 01.03.10. 08:37

paraobavjestajno podzemlje radi neumorno,ne dolaze bas radosni dani,,nesto se kotrlja....


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.03.10. 20:13

To je racunica bez onih nepismenih ili polupismenih biraca,bez Ercegovaca,bez Imotskog,Vrgorca i ostalih dalmatinskih provincija.Sa njima slika bi bila sasvim drugacija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika