Objavljeno u Nacionalu br. 746, 2010-03-02

Autor: Plamenko Cvitić, Deutsche Welle

SKANDAL U NJEMAČKOJ

Želiš razgovarati s premijerom? Plati!

ANGELA MERKEL, čelnica demokršćana, sa Stanislawom Tillichem,
premijerom Saske, s kojim razgovor stoji od 500 do 8000 euraANGELA MERKEL, čelnica demokršćana, sa Stanislawom Tillichem, premijerom Saske, s kojim razgovor stoji od 500 do 8000 euraProteklih dana u Njemačkoj se istražuje najnoviji skandal Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke kancelarke Angele Merkel: stranački aktivisti nudili su poduzetnicima termine sa svojim političarima koji su bili na visokim položajima, a za diskretan razgovor poduzetnici su stranci morali platiti od 500 do čak osam tisuća eura.

Priča o neuobičajenom načinu prikupljanja novca za stranku, odnosno prikrivene korupcije prije nekoliko dana otkrivena je u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji, no čini se da je takva praksa bila uhodana i u ostalim njemačkim pokrajinama. Tako je glavni tajnik CDU-a u Saskoj Michael Kretschmer njemačkom tjedniku Der Spiegel priznao da je bilo uobičajeno "zainteresiranim poduzećima za određene novčane iznose ponuditi razgovore s premijerom Saske Stanislawom Tillichem". Neobična praksa prikupljanja novca za demokršćane tu nije stala: tvrtkama se čak nudilo da za naknadu od četiri tisuće eura premijer Saske na kongresu svoje stranke u pozdravnom govoru spomene upravo ime te tvrtke, a za duplo više moglo se organizirati i nesmetani razgovor s premijerom u četiri oka.

I dok se demokršćani cijelom skandalu čude jer navodno ne razumiju što je u svemu tome ilegalno ili nemoralno, čelnici i članovi ostalih stranaka su šokirani takvom praksom prikupljanja novca za stranku. Zbog toga su neke stranke već zatražile da Bundestag pokrene službenu istragu kojom bi se, osim ovih, razotkrili i svi drugi načini tajnog financiranja političkih stranaka. Kad to učine u Njemačkoj, možda bi svoja iskustva mogli podijeliti i s hrvatskim istražiteljima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

CDU Angele Merkel pobijedio na regionalnim izborima

CDU Angele Merkel pobijedio na regionalnim izborima

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) osvojili su najveći broj glasova na izborima u zapadnoj njemačkoj državi Saarlandu, no njihovi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika