19.03.2010. / 07:35

Autor: Martina Čizmić

Rupel: Balkan je prošlost, izazovi su Sredozemlje i središnja Europa

Iako podržava ulazak Hrvatske u EU, za Rupela je jasno da će Slovenija izgubiti svoj položaj predvodnice, koji trenutno ima upravo zbog članstva u toj europskoj asocijaciji

Dimitrij RupelDimitrij RupelBivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarao je sa novinarima RTV Slovenije uoči konferencije o Zapadnom Balkanu koja bi se trebala u subotu održati na Brdu kod Kranja.

I dok se Slovenija tijekom 90.-ih godina pokušavala odvojiti od Balkana i tako pokazati da pripada Europi, sada se okreće Balkanu ne bi li se tako nametnula kao zemlja predvodnica. Rupel smatra kako je Slovenija mnogo toga napravila tijeko svog predsjedanja Europskom unijom početkom 2008. godine.

"Pomogli smo Srbiji da potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ujedno osigurali smo da Europska unija, odnosno većina njenih država, prizna Kosovo. Posljednjih je godina došlo do normalizacije odnosa: prije svega s Hrvatskom, Makedonijom i BiH, a onda i Crnom Gorom, Kosovom i Srbijom", ističe Rupel.

On smatra kako su motivi za okretanje Balkanu prije svega gospodarske naravi, ali se ponegdje još uvijek mogu vidjeti i tragovi jugonostalgije. Upravo zato se on zalaže da se slovenski gospodarstvenici ogledaju i na zapadnom tržištu, gdje je, po njegovom mišljenju konkurencija jača.

Iako podržava ulazak Hrvatske u EU, za Rupela je jasno da će Slovenija izgubiti svoj položaj predvodnice, koji trenutno ima upravo zbog članstva u toj europskoj asocijaciji. No, ističe, Hrvatska se na Balkanu suočava sa istim, ako ne i većim problemima.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika