24.03.2010. / 20:15

Autor: Ana Smrečki

U pozadini sastanka Josipović-Tadić: Prvi uspjeh novog hrvatskog predsjednika

Ovaj hrvatsko-srpski dvojac susrest će se u subotu u Bruxellesu, gdje je za podne najavljen summit o odnosima Europe i SAD-a, a na temu Balkan 2010. godine. Osim što su na svom prvom neformalnom susretu najavili da će se naći na teniskom turniru u Splitu, Tadić je Josipovića pozvao i u prvi službeni posjet Beogradu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srpski kolega Boris Tadić na prvom neslužbenom sastanku u OpatijiHrvatski predsjednik Ivo Josipović i srpski kolega Boris Tadić na prvom neslužbenom sastanku u OpatijiOno što nije uspjelo premijerki Jadranki Kosor i slovenskom predsjedniku Vlade Borutu Pahoru zajedno, pošlo je za rukom novopečenom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću. Prvi neformalni susret s srpskim kolegom Borisom Tadićem u Opatiji, koji je pripreman u velikoj tajnosti, još će se dugo analizirati, no jedno je sigurno, ovaj sastanak prvi je veliki uspjeh predsjednika Josipovića.

Svi domaći, ali i strani mediji susret Josipović-Tadić stavili su na prvo mjesto po važnosti, a ocjenjuje se kao novo razdoblje u odnosima između dviju zemalja. Našim i srpskim medijima posebno je 'zapala za oko' rasprava oko eventualne izvansudske nagodbe oko međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Sastanak nije održan pod pritiskom EU

Sudeći prema važnosti otvorenih pitanja koje još uvijek stoje pred Srbijom i Hrvatskom, ovaj neočekivani sastanak u Opatiji čuvan je u tajnosti sve do jutra, a nakon što su neslužbene informacije procurile u medije, hrvatski i srpski uredi predsjednika potvrdili su ovu veliku vijest. Istodobno, pozadinu ovog susreta otkrio je hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak, koji je za Radio Slobodna Europa potvrdio da sastanak nije održan pod pritiskom Europske Unije.

Dogovorili su ga osobno Josipović i Tadić, bez posrednika, u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a ideja je bila zajednička budući da su predsjednici Hrvatske i Srbije ocijenili da je vrijeme da počnu komunicirati. Naš veleposlanik stoga ovaj sastanak i gleda kao početak kontinuiranog dijaloga koji će zasigurno pomoći Hrvatskoj, Srbiji, ali i regiji općenito.

Novi susret već u Beogradu, a potom i u Splitu

Inače, ovaj hrvatsko-srpski dvojac susrest će se u subotu u Bruxellesu, gdje je za podne najavljen summit o odnosima Europe i SAD-a, a na temu Balkan 2010. godine. Osim što su na svom prvom neformalnom susretu najavili da će se naći na teniskom turniru u Splitu, Tadić je Josipovića pozvao i u prvi službeni posjet Beogradu, a o datumu će se dogovoriti naknadno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 25.03.10. 07:44

eto pocelo je udruzivanje,dugo smo i bili razdvojeni???jebaji ga kad smo isti narod,samo se braca razisla na verskim nacelima....


registracija
30/9/09

davor12345, 25.03.10. 08:03

Ja mislin da bi bija veći uspjeh da su se sastali Tadić i Kerum! To bi bija susret!


registracija
8/8/09

tovar62, 25.03.10. 10:06

mogli su se sastati i na GALEBU ....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika