04.04.2010. / 08:09

Autor: Boris Beck

Čak i ako izgubiš put, svijet sanja proljeće

A to da se cvijet rascvao, znači samo jedno: da je sjemenka umrla u zemlji. Sjemenka koja mora umrijeti da bi dala plod, Isusova je metafora za ljudski život

"Ne možeš nikada zaustaviti proljeće" - te sam se pjesme Toma Waitsa sjetio dok sam gledao voćku kroz prozor. Od mojeg dvorišta do Čečenije, od konclogora Sjeverne Koreje do Pala Alta u Kaliforniji gdje se sada tuku da kupe iPad - posvuda se cvijeće rascvalo. "Ne možeš zaustaviti proljeće, i možeš biti sigurna da ću uvijek vjerovati da će zacrvenjela ruža izniknuti", kaže Waits. Trnje, jedan od onih kvartova u kojima nijedan hrvatski ratni i mirnodopski profiter još nije sazidao vilu, ovih će dana biti najljepše u Zagrebu, zahvaljujući rascvjetalim voćkama. U Bibliji stoji da je i raskoš kralja Salomona ništavna prema ljepoti jednog jedinog cvijeta.

A to da se cvijet rascvao, znači samo jedno: da je sjemenka umrla u zemlji. Sjemenka koja mora umrijeti da bi dala plod, Isusova je metafora za ljudski život.

Sjemenka će, doduše, ionako umrijeti. Ovoga proljeća bilo je dovoljno strašnih vijesti - od zatrpanih na Haitiju do raznesenih u Moskvi, od biroa za nezaposlene pretrpanog strankama do djece stradale u prometnim nesrećama. Ako sjemenka samo umire, onda i nema ničega osim strašnih vijesti o podizanju razine mora, galopirajućem raku, pokradenim dionicama i zaštićenim pedofilima. I zbilja ih nema, jer ako ne vjerujete u uskrs, ostaje vam samo korizma, a ona je duga, tegobna, mračna i hladna.

Uskrs je cvat nakon patnje - odnosno, trebao bi biti ako vjera nije tek kolektivna halucinacija, a raj "prevara za kraj", kako kaže jedna druga pjesma. "Čak i ako izgubiš put, svijet sanja proljeće", kaže Tom Waits.

Remember everything that spring

Can bring

You can never hold back spring

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika