23.04.2010. / 16:19

Autor: Nacionalova redakcija

Državna tajnica sačuvala fotelju: 'Ina ipak ne može podizati cijene za više od 3 posto'

Nakon brojnih konzultacija sa naftnim stručnjacima, zaključeno je da donošenjem novog pravilnika nije napravljena nikakva pogreška, te da naftne kompanije, uključujući i Inu, neće moći povećavati svoje cijene za više od 3 posto

Premijerka Jadranka Kosor na sjednici VladePremijerka Jadranka Kosor na sjednici VladeTijekom jutra u vladi se vodila poduža rasprava o smjeni Nataše Vujec, aktualne državne tajnice za energetiku. Razlog ovim raspravama bili su pojedini medijski napisi prema kojima je država donošenjem novog Pravilnika o utvrđivanju cijena o naftnim derivatima dopustila Ini i drugim distributerima naftnih derivata dizanje cijena goriva za više od 3 posto, premda je nedavno donesena odluka da će taj postotak biti krajnja granica za poskupljenje goriva. Takvi zaključci obrazloženi su odlukom Ine i ostalih distributera da prvog dana primjene novog Pravilnika povećaju cijenu loživog ulja na 5,23 kune po litri s dotadašnjih 4,99 kuna, što je prema toj računici povećanje od 4,8 posto, odnosno znatno više od predviđenih 3 posto.

Kako doznaje Nacional.hr, zbog tih je medijskih navoda nekolicina pojedinaca u izvršnoj vlasti od premijerke Kosor jutros zatražilo ostavku državne tajnice. Ipak, nakon brojnih konzultacija sa naftnim stručnjacima, zaključeno je da donošenjem novog pravilnika nije napravljena nikakva pogreška, te da naftne kompanije, uključujući i Inu, neće moći povećavati svoje cijene za više od 3 posto.

U razgovoru za ovaj portal, nezavisni naftni konzultant Jasminko Umičević, koji je detaljno proučio novi Pravilnik, istaknuo je kako se radi o znatno boljem rješenju od onoga koji mu je prethodio, odbacivši pritom navode da će naftni distributeri u Hrvatskoj moći povećavati cijene više od predviđena 3 posto.

"Prema novom Pravilniku, korekcije se događaju u razdoblju od 14 dana. Pet dana koji su prethodili povećanju cijena, Ina svoje derivate nije prodavala na maksimalnih 3 posto dozvoljenog povećavanja, odnosno u ovom slučaju za 4,99 kuna. Međutim, korekcija cijene nije išla od ovog iznosa, nego od cijene koja je donesena tijekom 14 - dnevnog razdoblja, pa je ona tim slijedom povećana za 3, a ne gotovo 5 posto, kako su pogrešno konstatirali mediji", rekao je Umičević, dodajući kako je novim Pravilnikom doneseno nekoliko boljih odredbi.

Prema njegovom mišljenju, jedna od njih je svakako i odluka da se cijena određuje u roku od 14 dana, za razliku od dosadašnjih 7 dana.

"Odluka da se cijene određuju u sedmodnevnom razdoblju odgovarala je zapravo najviše naftnim kompanijama, a najmanje građanima. Cijene su se automatski mijenjale svaki tjedan, a u slučaju da u takvim okolnostima na tržištu u ponedjeljak dođe do većih turbulencija što utječu na cijene, nerijetko se znalo događati da do kraja tjedna ti šokovi na tržištu nisu bili korigirani do zadovoljavajuće razine. Zbog toga treba pozdraviti uvođenje 14-dnevnog razdoblja u određivanju cijena, koje se striktno ravnaju prema cijeni naftnih derivata na mediteranskom tržištu", veli Umičević.

Kao još jednu značajnu promjenu, donesenu u novom Pravilniku, Umičević ističe i donošenje donje granice cijena naftnih derivata. Uz to, novost je i da su korekcije jedino moguće ako je na međunarodnom tržištu zabilježena 2-postotna promjena cijena. Naime, u dosadašnjim prilikama, distributeri derivata mogli su mijenjati cijene i uslijed najmanje promjene na tržištu, jer nisu imali ovakva ograničenja.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika