29.04.2010. / 13:39

Autor: Martina Čizmić

Čistka u energetskoj agenciji: Vlada smjenjuje čelnike HERA-e zbog gafa

Ukoliko Sabor tako odluči, dužosti će biti razriješeni Tomo Galić, Loridana Smoljanić, Darko Pavlović, Dubravka Štefanec i Ante Marušić.

Premijerka Jadranka KosorPremijerka Jadranka KosorPredsjednica vlade Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici Vlade dala inicijativu za pokretanje postupka smjenjivanja članova Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Kako je to pojasnila premijerka, HERA je na svojim web stranicama objavila mišljenje o odobravanju povećanja cijene grijanja za neke tvrtke koje se bave toplinarstvom, a o tome nije obavijestila Vladu, odnosno to je učinila bez suglasnosti nadležnog ministarstva. Istaknula je kako je ministarstvo obaviješteno mailom, tek nakon što je cijelo mišljenje već dospjelo u javnost.

"To je nedopustivo", rekla je premijerka te dodala kako HERA kao ni jedna druga institucija nije neovisna od stvarnoga života, od prilika u Hrvatskoj, od prilika u kojoj žive građani, pa ni od odgovornosti.

Premijerka je istaknula kako je neprihvatljivo da nisu obuhvatili sve toplinarske tvrtke, a nisu pozivali ni regulatore na sastanke.

Novinari znaju prije vlade

"Ako netko donosi odluku o poskupljenju bilo čega, mora prethodno kontaktirati Vladu i o tome se mora razgovarati, ne može se poslije taj teret iskrcati na teret vlade i dovesti ju u potpuno neravnopravan položaj", dodala je premijerka.

Stoga će vlada pokrenuti inicijativu za razrješenje upravnog vijeća HERA-e u Saboru.

"Ne možemo si dopustiti da informaciju imaju prije novinari nego članovi Vlade", zaključila je premijerka.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač istaknuo je kako je HERA samostalna i neovisna javna ustanova, čiji je temeljni zadatak regulacija energetske djelatnosti u Hrvatskoj, te je odgovorna za regulaciju čitavog sustava.

Vidno uzrujan istaknuo je kako je 11 toplinarskih tvrtki zatražilo mišljenje o promjeni cijene grijanja, a HERA je objavila mišljenje za njih 7. Zašto nije objavljeno mišljenje i za preostale 4 nije objašnjeno nigdje.

Sabor odlučuje

"U ni jednom momentu se ne vidi zašto je tako odlučeno u tome, a takvo stanje traje već dulje vrijeme", rekao je ministar Popijač.

Svjestan je da su energetske tvrtke već dulje u problemima, da to traje dulje vrijeme, ali trebalo bi pitati regulatora zašto je to tako.

"Sada mi bi morali vidjeti da li su ti zahtjevi adekvatni, ali nas stavljaju u situaciju, da moramo objašnjavati zašto za nekog je, a za nekog nije donešeno rješenje", dodao je.

Ukoliko Sabor tako odluči, dužosti će biti razriješeni Tomo Galić, Loridana Smoljanić, Darko Pavlović, Dubravka Štefanec i Ante Marušić.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika