21.05.2010. / 16:43

Autor: Hina

Euro kliznuo prema dolaru; u fokusu ulagača sastanak ministara financija EU-a

"Europski čelnici morat će poslati usuglašenu zajedničku poruku, što nije bio slučaj ni u jednom trenutku otkad je započela kriza", kazao je Michael Hewson, strateg u CMC Marketsu

Herman van Rompuy i Jose Manuel BarrosoHerman van Rompuy i Jose Manuel BarrosoEuro je u petak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta dok je fokus ulagača, u potrazi za novim smjernicama, bio usmjeren sastanku ministra financija Europske unije u Bruxellesu.

Euro je u takvim okolnostima kliznuo prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2499 dolara. Prema jenu je također blago oslabio, na 112,42 jena, no drži se iznad dan ranije zabilježene najniže razine od 2001. od 109,5 jena.

Dolar je oslabio prema jenu na 89,69 jena, ali se zadržao iznad dan ranije zabilježene dvotjedne najniže razine od 88,95 jena.

U skladu s očekivanjima, donji i gornji dom njemačkog parlamenta odobrili su njemački udio u 750 milijardi eura vrijednom ukupnom paketu pomoći za članice eurozone koje bi se mogle zateći u problemima s otplatom dugova.

Nakon toga, fokus ulagača preusmjeren je sastanku ministra financija EU-a koji su se okupili u Bruxellesu kako bi razmotrili mjere kojima bi se poduprlo "gospodarsko upravljanje" širom regije.

"Europski čelnici morat će poslati usuglašenu zajedničku poruku, što nije bio slučaj ni u jednom trenutku otkad je započela kriza", kazao je Michael Hewson, strateg u CMC Marketsu.

"To je najveći problem s kojim su trenutno ulagači suočeni, unatoč oporavku eura u proteklih nekoliko dana", dodao je.

Euro nije značajnije reagirao na objavu indeksa menadžera nabave istraživačke tvrtke Markit koji je ukazao na usporavanje rasta poslovnih aktivnosti u eurozoni, a većih promjena nije bilo ni nakon podatka Ifo instituta o blago pogoršanom povjerenju njemačkih poslovnih čelnika u svibnju.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika