22.05.2010. / 22:43

Autor: Ivica Medo

Finale Lige prvaka: Inter golovima Diega Milita pobijedio Bayern 2:0

U finalu Lige prvaka na Santiago Bernabeuu Inter je golovima Diega Milita pobijedio Bayern 2:0

Diego Milito (Foto: Reuters)Diego Milito (Foto: Reuters)Nogometaši Intera novi su klupski prvaci Europe. U finalu Lige prvaka, igranom na madridskom Santiago Bernabeu, Inter je golovima Diega Milita svladao minhenski Bayern 2-0.

Argentinski 31-godišnji napadač koji je početkom sezone pomalo "tiho" stigao iz Genoe prometnuo se u Interovog junaka sezone. Njegova 22 pogotka u Seriji A potpisala su naslov talijanskih prvaka, njegov je pogodak Romi u finalu Talijanskog kupa donio "nerazzurrima" 1-0 pobjedu i trofej, a sada je s dva postignuta (ukupno šest u Ligi prvaka) donio i najveću nagradu milanskoj momčadi.

Inter je najboljim klubom Europe prvi puta postao 1964. godine, a potom i potvrdio naslov godinu poslije. Uslijedila je duga pauza, ali i konačna naplata patnji u vidu šampionskog hoda ove sezone.

Podsjetimo da je Inter natjecanje započeo u skupini F koju je prošao osvojenim drugim mjestom, odmah do Barcelone. A, potom se otvorilo...

U osmini finala Jose Mourinho poveo je svoje "trupe" na noge bivšem klubu Chelseaju i prošao s ukupnih 3-1. Četvrtfinale je donijelo okršaje s moskovskim CSKA, a nakon 180 minuta talijanski prvaci s 2-0 stigli su među posljednja četiri kluba elitnog klupskog nogometnog natjecanja. Čekala ih je ondje Barcelona koja nije mogla nadoknaditi prednost "nerazzurra" iz Milana (3-1), pa je tek "Pirovom pobjedom" 1-0 zaključila svoju obranu naslova i pustila Inter prema Madridu.

A, ondje se Mourinhu suprotstavio trenerski "mentor" iz dana provedenih u Barceloni. Louis van Gaal se "brusio" prije utakmice, "brusili" su se i nogometaši Bayerna, no u konačnici i ostali nedorečeni u pokušaju da po peti puta postanu najbolja momčad Europe.

"Engleskom" akcijom poveo je Inter. Golman Julio Cesar uputio je dugu loptu na Milita koji ju je glavom spustio do Wesleyja Sneijdera. Nizozemac je odigravši povratnu loptu svom suigraču otvorio put do sigurne gol-prilike Diega Milita. U 35. minuti Argentinac je prvi puta bio precizan i to prebacivanjem Hans-Jörga Butta.

U 70. je stigla i potvrda Interove pobjede. Nakon što je udarac Ivice Olića ostao na bloku talijanske momčadi otvorila se Interu kontra. Samuel Eto'o pronašao je Milita, a ovaj učinio Daniela van Buytena smiješnim, prije no što je smireno povisio rezultat koji će se kasnije pokazati i konačnim.

Izjednačio se tako Milito s Massarom (1994.), Riedleom (1997.), Crespom (2005.), i Filippom Inzaghijem (2007.) koji su u finalima LP-a gol zabijali dva puta. Tri nitko nikada nije postigao.

Osvojenim naslovom Jose Mourinho pridružio se Ernstu Happelu (Feyenoord, HSV) i Ottmaru Hitzfeldu (dortmundska Borussia, Bayern), jedinim trenerima s naslovima u elitnom europskom klupskom natjecanju koji su slavili vodeći različite momčadi do konačnog trijumfa. Portugalac je do prvog došao ranije, točnije 2004. godine, vodeći Porto.

Ivica Olić odigrao je uvodne 74 minute za Bavarce. Imao je nekoliko prilika, u 10. minuti i vrlo izglednu, no ostao je na sedam postignutih golova ove sezone u Ligi prvaka. Najbolji strijelac natjecanja tako je ostao Barcelonin Argentinac Lionel Messi, s jednim postignutim golom više.

Danijel Pranjić nije ulazio u igru za minhensku momčad.

Liga prvaka, finale:

Inter - Bayern 2-0 (Milito 35, 70)

Vezane vijesti

Füchse Berlin izborio Ligu prvaka

Füchse Berlin izborio Ligu prvaka

Rukometaši Füchse Berlina, čije boje brane hrvatski rukometaši Ivan Ninčević i Denis Špoljarić, osigurali su nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika