Objavljeno u Nacionalu br. 762, 2010-06-21

Autor: Marko Biočina

Ministar Šimonović 29. lipnja sa Srbijom potpisuje ugovor o izručivanju

Nakon što bude definirana suradnja Hrvatske i Srbije, obje države pokušat će potpisati slične sporazume s Bosnom i Hercegovinom, koja je sada utočište cijelog niza traženih osoba iz obiju država

IVAN ŠIMONOVIĆ
pokrenuo je dobru suradnju sa srbijanskim
pravosuđemIVAN ŠIMONOVIĆ pokrenuo je dobru suradnju sa srbijanskim pravosuđemMeđudržavni sporazum između Srbije i Hrvatske, koji će omogućiti izručivanje osoba osumnjičenih za kriminal, trebao bi biti potpisan 29. lipnja kad će hrvatski ministar pravosuđa posjetiti Beograd. Od tada će nesmetano početi izručivanje kriminalaca između dviju država. Uvjet za funckioniranje tog sporazuma bile su prošlotjedne promejne Ustava koje su u Hrvatskoj izglasane, a kojima je promijenjena odredba kojom je zabranjeno izručivanje hrvatskih državljana. Srbija za razliku od Hrvatske nije imala takvo rješenje u Ustavu. Ustav Srbije ne zabranjuje ekstradiciju srpskih državljana drugim zemljama, ali zabrana je bila utvrđena u Zakonu o krivičnom postupku.

Međutim, nedavno je u Srbiji donesen novi Zakon o međunarodnoj suradnji u krivičnim stvarima, na temelju kojeg je ekstradicija dopuštene u slučajevima kad postoje bilateralni i multilateralni sporazumi s drugim državama, odnosno kad postoji načelo reciprociteta. Upravo zato će potpisivanjem takvog sporazuma između Hrvatske i Srbije krajem lipnja početi novi pravosudni režim između dviju država koji bi trebao znatno suziti mogućnost da kriminalci na temelju dvojnih državljanstava izbjegavaju pravosudna tijela jedne od država. Može se očekivati i da će prva osoba izručena u skladu s novim sporazumom biti Sretko Kalinić, hrvatski državljanin koji je osumnjičen za sudjelovanje u organizaciji atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića i još niz drugih teških kaznenih djela.

Nakon što bude definirana suradnja Hrvatske i Srbije, obje države pokušat će potpisati slične sporazume s Bosnom i Hercegovinom, koja je sada utočište cijelog niza traženih osoba iz obiju država. Ipak, takvi sporazumi s Bosnom i Hercegovinom neće biti sklopljeni dok ta država ne provede ustavne promjene, jer je zasad bezuvjetno zabrannjeno izručivanje državljana BiH. Zato će zasad suradnja s BiH biti ograničena na sporazum na temelju kojeg pravomoćno osuđene osobe u Hrvatskoj i Srbiji kaznu služe u tamošnjim zatvorima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika