29.06.2010. / 16:20

Autor: Marko Biočina, Martina Čizmić

Milijunska tužba: Federacija BiH ostaje bez naftnog terminala u Pločama

ugovi NTF-a u ovom trenutku iznose više desetaka milijuna kuna, a s obzirom da tvrtka praktički nema kapitala i da joj prijeti Gubitak 116 milijuna dolara vrijedne tužbe Deltagripa, za očekivati je da će stečajni upravitelj uskoro donijeti odluu o pokretanju stečaja

Dugovi NTF-a u ovom trenutku iznose više desetaka milijuna kunaDugovi NTF-a u ovom trenutku iznose više desetaka milijuna kunaFederacija BiH uskoro bi, po svemu sudeći, mogla ostati bez vlasništva nad naftnim terminalom u Pločama. Naime, tvrtka za trgovinu naftnim derivatima Deltagrip iz Londona je Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu predala tužbu protiv tvrtke Naftni terminali Federacije u kojem zahtijeva naknadu štete od 116 milijuna dolara.

Ta tužba mogla bi se pokazati kao ključni faktor za pokretanje stečaja nad NTF-om, jer je nad tvrtkom zbog prezaduženosti otvoren predstečajni postupak pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, a Deltagrip i ostali vjerovnici bi na temelju svojih potraživanja mogli preuzeti vlasništvo nad terminalom.

Naime, kako piše Poslovni dnevnik, NTF i Deltagrip potpisali su ugovor o skladištenju naftnih derivata na 30 godina. No, taj je ugovor NTF jednostrano prekinuo, čime su, tvrde u Deltagripu, nanijeli višemilijunsku štetu.

Sukob je započeo krajem prošle godine kada je došlo do smjene na vrhu NTF-a, a kada je nova Uprava bezrazložno pokušala povisiti cijene derivata koji se tamo skladište za više od 100 posto. Deltagrip je to odbio pozivajući se na ugovor koji je potpisan s prijašnjom Upravom. Kako su pregovori nakon toga propali, Deltagrip je pokrenuo stečajni postupak protiv NTF-a.

Kako su za bivša Deltagripova skladišta zainteresirane i druge naftne kompanije koje tamo skladište naftu, poput Petrola i Ine, NTF pokušava i njima povećati cijenu najma, ne bi li tako namaknuo novac za vraćanje kredita od 10 milijuna kuna koje im je upravo Deltagrip posudio.

Ipak, dugovi NTF-a u ovom trenutku iznose više desetaka milijuna kuna, a s obzirom da tvrtka praktički nema kapitala i da joj prijeti gubitak 116 milijuna dolara vrijedne tužbe Deltagripa, za očekivati je da će stečajni upravitelj uskoro donijeti odluu o pokretanju stečaja.

Zanimljivo, prema neslužbenim informacijama, cijeli je ovaj spor mgao biti izbjegnut da je Uprava NTF-a prihvatila jedan od višekratnih poziva Deltagripa za pregovorima. Ipak, u NTF-u su inzistrirali na golemom 100-postotnom povećanju cijene skladištenja što britanska tvrtka nije mogla prihvatiti.

Ključnu grešku u NTF-u su također napravili kad su odbili predloženu medijaciju, jer su se na taj način stvorile pretpostavke za pokretanje tužbe pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu. Iako se presuda tog tijela ne može prejudicirati, iz same činjenice da su se u Deltagripu odlučili na pokretanje takve parnice koja podrazumijeva milijunske troškove za pravno zastupanje i sudske takse može se zaključiti kako u vrhu britanske kompanije procjenjuju kako imaju čvrste pravne argumente na svojoj strani.

Realizira se spomenuti scenarij Federacija BiH mogla bi za vrlo mali novac, praktički u pola vrijednosti, izgubiti terminal u Pločama koji je jedan od njezinih najvažnijih strateških energetkih objekata.

Vezane vijesti

Energetski kolaps susjeda: Federaciji BiH prijeti gubitak svih naftnih...

Energetski kolaps susjeda: Federaciji BiH prijeti gubitak svih naftnih terminala

Federacija BiH uskoro bi mogla ostati bez svih svojih državnih skladišta za naftu i naftne derivate. To je posljedica spora koji se već skoro godinu… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 23.07.10. 15:20

TO JE IMOVINA HRVATSKOG NARODA ISTO KAO I RAFINERIJA U BOSANSKOM BRODU--PITAM SE KAD CE TI KLOSARI VARTITI HRVATIMA POKRADENO:......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika