01.07.2010. / 16:22

Autor: Martina Čizmić

Ovrhe: Više nema skrivanja novca oročenjem ili na deviznom računu

Zanimljivo je da će se prilikom osnivanja novog poslovnog subjekta morati predavati izjava u kojoj će osnivač materijalnom i kaznenom odgovornosti garantirati da nema nepodmirenih dugovanja na osnovi poreza i doprinosa. Time će se pokušati stati na kraj praksi otvaranja novih tvrtki kada su stare u blokadi

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila nekoliko zakona koji se tiču ovrhe i javnih ovršitelja. Kako je pojasnio ministar financija Ivan Šuker, Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima uvodi se jedinstveni način provedbe ovrhe koji će provoditi Fina, Hrvatska narodna banka i ostale banke.

Ovrha će se provoditi na novčanim sredstvima po svim računima te oročenim sredstvima, kao i sredstvima koja se nalaze u različitim oblicima štednje, a bez suglasnosti samog ovršenika.

Ministar Šuker istaknuo je kako je bankarski sektor bio izuzetno protiv toga da se u ovršna sredstva uključe i oročeni depoziti, no na kraju su pristali na sporazumno rješenje prema kojem će se sredstva koja su oročena ovršavati po isteku oročenja.

Istaknuo je kako će FINA voditi Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje te će također izvršavati osnove za plaćanje prema redoslijedu upisa u Očevidnik.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je kako će Ovršni zakon koji je poslan u Sabor zamijeniti rješenja koja su do sad omogućavala zlouporabu, reducirani su pravni lijekovi, određeni rokovi, te je određeno da će odgoda provedbe ovrhe biti moguća samo ako se uplati jamčevina.

Također, pojasnio je kako će Zakonom o javnim ovršiteljima regulirati način izbora, imenovanja, broj, nadležnost i sustav kontrole javnih ovršitelja. Njih će imenovati ministar pravosuđa vodeći računa da na svakih 80 tisuća stanovnika nema manje od dva javna ovršitelja.

Ministar Šimonović istaknuo je i promjene u Zakonu o sudskom registru. Naime, stupanjem na snagu tog zakona, sva društva sa ograničenom odgovornošću morati će biti upisana u sudski registar, čime će se omogućiti potpuna primjena OIB-a. Zanimljivo je da će se prilikom osnivanja novog poslovnog subjekta morati predavati izjava u kojoj će osnivač materijalnom i kaznenom odgovornosti garantirati da nema nepodmirenih dugovanja na osnovi poreza i doprinosa. Time će se pokušati stati na kraj praksi otvaranja novih tvrtki kada su stare u blokadi.

Vezane vijesti

Ovrha - eldorado za odvjetnike

Ovrha - eldorado za odvjetnike

"Prema predloženim izmjenama zakona ovrhovoditelj je dužan prisustvovati svakoj pljenidbi pokretnina u velikoj većini ovršnih predmeta ovrhovoditelje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika