02.07.2010. / 16:39

Autor: Nacionalova redakcija

Geofoto kupio LIDAR sustav

LIDAR-om je moguće aktivno prikupljati podatke i danju i noću, u sjeni, kao i u uvjetima slabije vidljivosti (pod oblacima ili po lošijem vremenu)

Prikaz oblaka točaka nakon snimke sustavom LIDARPrikaz oblaka točaka nakon snimke sustavom LIDARGeofoto grupa je svoju najmoderniju tehnologiju upotpunila kupnjom LIDAR sustava - IGI LiteMapper 6800-400. Novi sustav, vrijedan 1,5 milijuna eura, omogućava lasersko skeniranje iz zraka čime Geofoto, prvi u Hrvatskoj, uvodi nove standarde te upotpunjava lepezu svojih usluga.

Sustav LIDAR (engl. skraćenica od Light Detecting and Ranging) zapravo je zračno lasersko skeniranje te predstavlja vrlo brzu i efikasnu metodu prikupljanja prostornih podataka. Skeniranjem profila iz zraka prikupljaju se položajni i visinski podaci kojima se definira površina terena, ali i nadzemnih objekata. Koristeći polu-automatske tehnike filtriranja podataka, uporabom ovog sustava moguće je iz izvornih podataka kreirati više korisnih proizvoda kao što su: digitalni model reljefa, model vegetacije, digitalni model površine, tzv. DMP (uključuje izgrađene objekte) i druge.

Uz standardnu geodetsku i aerofotogrametrijsku izmjeru, novi sustav može se koristiti pri snimanju i planiranju prometnih koridora, analizu poplavama ugroženih područja, za izradu 3D modela gradova, u arheologiji i primijenjenim istraživanjima i sl. Princip rada LIDAR-a sličan je radaru samo što LIDAR sustav koristi blisko-infracrveni dio elektromagnetskog spektra. Jedna od značajki ovog sustava je i činjenica da rad nije uvjetovan vremenskim prilikama, kao što je to slučaj prilikom snimanja iz zraka digitalnom kamerom.

LIDAR-om je moguće aktivno prikupljati podatke i danju i noću, u sjeni, kao i u uvjetima slabije vidljivosti (pod oblacima ili po lošijem vremenu). Uz nadopunu dosadašnjoj tehnologiji (dvije digitalne kamere, Vexcel UltraCam Xp i Vexcel UltraCamX) koju Geofoto posjeduje, LIDAR sustav omogućio je tvrtki veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu s obzirom da ovaj proizvod otvara nove poslovne mogućnosti.

Vezane vijesti

Geofoto preuzeo topografski informacijski sustav Venecije

Geofoto preuzeo topografski informacijski sustav Venecije

Predsjednik Uprave Geofota, Zvonko Biljecki potpisao je danas u Veneciji ugovor o suradnji na izradi topografskih karata i topografske baze podataka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika