09.07.2010. / 09:01

Autor: Nacionalova redakcija

Zadnje upozorenje Rohatinskog: 'Devalvacija nije opcija, ali ni kuna nije sveta'

Zanimljivo kako guverner ove svoje izjave daje u trenutku kada je kuna zbog priljeva deviza od turista jača nego inače, pa se u nekim primorskim mjestima za 100 eura može dobiti i manje od 710 kuna

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiNe smanji li Vlada proračunsku potrošnju, obrana tečaja više neće imati nikakva smisla, a situacija u zemlji bit će teža nego sada, kazao je guverner HNB-a Željko Rohatinski u intervjuu Poslovnom dnevniku. Ovakva izjava odmah je uzbunila duhove, pa je guverner morao i dodatno objašnjavati što je točno želio reći.

"Devalvacija kune nije opcija, kuna će ostati stabilna, HNB će je braniti, jer imamo rezerve dovoljno visoke da je branimo do ulaska u Europsku uniju", kazao je Rohatinskin za Novi list, ali je i pojasnio kako tečaj nije svemoguć, niti je sveta krava.

"On je tek jedan od instrumenata monetarne politike koji nas je do sada spašavao i omogućio da vanjski udar krize prebrodimo lakše nego što bismo da nije bio stabilan", kaže Rohatinski koji je upozorio da ako sve ostale troškovne komponente nastave rasti i ako se preko utjecaja na te komponente ne bude utjecalo na rast konkurentnosti, tada tečaj ostaje na brisanom prostoru i njegovo daljnje branjenje nema puno smisla.

Zanimljivo kako guverner ove svoje izjave daje u trenutku kada je kuna zbog priljeva deviza od turista jača nego inače, pa se u nekim primorskim mjestima za 100 eura može dobiti i manje od 710 kuna.

Očito je kako Rohatinski ovakvim izjavama šalje poruku premijerki Jadranki Kosor da vremena više nema i da rezove u proračunu treba povući sada i odmah, a upravo je tečaj zadnji argument upozorenja koji Rohatinski u komunikaciji s inertnom Vladom može povući: krediti građanima vezani su uz euro, i ako tu dođe do poremećaja, bio bi to socijalni udar širih razmjera koji više niti jedan HDZ-ov spin ne bi mogao 'pokriti', piše Novi list.

Da je tome tako priznaje i sam Rohatinski koji je u izjavi za Večernji list rekao kako dopušta da se njegov istup tumači i kao pokušaj pritiska na Vladu.

"Nije dobro što se odgađa rebalans jer ne stoji argument da se čeka turizam. Sezona neće donijeti spektakularan rast prihoda. Ne možemo biti iz dana u dan skuplji i držati čvrsti tečaj. A ode li tečaj, posljedice njegova pada bile bi vrlo negativne, dobici na izvozu mali, gubici u svim ostalim sektorima veliki", rekao je guverner HNB-a te je dodao kako je osnovna orijentacija Vladina programa gospodarskog oporavka dobra, ali da ga treba izgurati kroz život, a očito je da s tim u vezi ima teškoća.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 09.07.10. 11:08

i ti si rohi kao i oni samo pijun interesa stranog kapitala


registracija
9/1/10

vallone, 09.07.10. 13:04

"bankar", jeli ti pretendiraš na mjesto guvernera?Zahvaljujući (samo) Rohatinskom držimo nos još uvijek iznad vode unatoč činjenici da je Titanik već na dnu mora.Ali, istovremeno te razumijem jer ova situacija nas sve čini paranoičnima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika