12.07.2010. / 14:20

Autor: Martina Čizmić

Brandovi koji bi mogli nestati 2011: Posljednji pozdrav Moddy'su i T-Mobileu u SAD-u

Koliko su točni u svoji predviđanjima najbolje govore tvrtke koje su se našle na njihovoj listi, a prodane su poput Palma, Sun Microsystema te ugašene poput Newsweeka

T-Mobile bi u SAD-u mogao nestati tijekom sljedeće godineT-Mobile bi u SAD-u mogao nestati tijekom sljedeće godineAmerička tvrtka koja se bavi financijskim vijestima "24/7 Wall St.", objavila je analizu nekoliko najpoznatijih brandova u SAD-u i došla do zanimljivog zaključka. Ne samo da će 2010. godina biti teška za krizom pogođeno svjetsko gospodarstvo, nego bi u 2011. neki oda svjetski poznatih brandova mogli iščeznuti.

Naime, "24/7" svake godine redovito radi popis brandova koji bi mogli nestati u sljedećih godinu dana - bilo da su prodani, ugašeni ili proglasili bankrot.

Zanimljivo je da zbog aktualnog stanja u svjetskom gospodarstvu među ovogodišnjim "brandovima za odstrijel" ima i nekoliko veoma poznati. Među njima je i Reade's Digest, nekad jedna od najpopularnijih izdavačkih kuća. Krajem prošle godine američka je središnjica zatražila sudsku zaštitu od vjerovnika, da bi se od bankrota oporavila u veljači ove godine. No, smanjenje broja međunarodnih izdanja sa 12 na 10 i konstantan pad u nakladi, ukazuju na to da Reader's Digest neće moći još dugo funkcionirati onako kako je to radio do sad. Stoga analitičari predviđaju da bi do kraja 2011. godine mogao biti ili ugašen ili prodan nekoj drugoj medijskoj kući.

Od ostalih brandova treba izdvojiti američku podružnicu T-Mobilea, koja je u vlasništvu Deutsche Telekoma. Korisnici se već godinama žale na sve lošiju uslugu, a u odnosu na ostale telekomunikacijske tvrtke na američkom tržištu, T-Mobile ima tek 34 milijuna korisnika. S obzirom na to da bi morao pronaći partnera i uložiti velika sredstva u osposobljavanje 4G mreže, predviđa se da će dobit od 306 milijuna dolara, koliko je bila iskazana u 2009., u 2010. biti znatno manja. T-Mobile vjerojatno neće propasti. Veće su šanse da će ući u partnerstvo s nekim manjim telekom providerom, što će na kraju rezultirati promjenom imena u, primjerice, Virgin T-Mobile.

Iznenadilo je i uvrštavanje na popis tvrtke za određivanje kreditnog rejtinga, Moody'sa. Iako njoj ne prijeti bankrot zbog lošeg poslovanja, skandali koji su kompromitirali njihov proces rangiranja, uništili su dobar imidž koji su gradili više od 100 godina. Kap koja bi mogla preliti čašu cijeli je niz privatnih tužbi i kaznenih postupaka koji su podignuti protiv vodstva i tvrtke. Analitičari predviđaju da će na kraju vlasnici biti primorani prodati tvrtku nekoj drugoj tvrtki za procjenu rizika i izradu rejtinga, no Moody's kao takav mogao bi nepovratno nestati.

I na kraju, tvrtka za koju je izvjesno da se neće oporaviti od trenutnih problema. Pitanje je samo koliko će dugo odolijevati udarcima. Naravno, radi se o British Petroleumu. Iako je jasno da će njeni čelnici morati izdvojiti puste milijarde ne bi li riješili problem zagađenja u Meksičkom zaljevu, šanse za bankrot su relativno male. Izgledniji je scenarij da će tvrtka biti podijeljena na manje kompanije i rodana kako bi se zadržao uspješni dio tvrtke, a od prodaje namaknuo dodatan novac za odštete i čišćenje zagađenih područja.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika