13.07.2010. / 13:21

Autor: Nacionalova redakcija

HBOR povećao kreditnu aktivnost za 48%

Ukupna vrijednost kredita u 2009. godini iznosila je 6.155 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost kredita u razdoblju od 1.1.2010. do 30.6.2010. godine iznosila 4.595.415 kuna što je za 48% više nego u istom razdoblju prošle godine

Anton KovačevAnton KovačevAnton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na današnjoj konferenciji, predstavio je rezultate poslovanja HBOR-a za prvih šest mjeseci 2010. godine tijekom kojih je zabilježeno povećanje kreditne aktivnosti za 48% u odnosu na isto razdoblje 2009. godine.

HBOR i u ovako teškim vremenima, kada je stanje na međunarodnom financijskom tržištu složeno i kada je cijena kapitala visoka, hrvatskim gospodarstvenicima uspijeva osiguravati sredstva po izuzetno povoljnim uvjetima. Tim proaktivnim pristupom HBOR zauzima jednu od ključnih uloga u oporavku hrvatskog gospodarstva.

U 18 godina postojanja, HBOR je svojim velikim iskustvom i znanjem postao jedna od ključnih poluga u procesu jačanja poduzetništva i ravnomjernog razvitka svih krajeva Hrvatske. Kao razvojna i izvozna banka i agencija za osiguranje izvoza Republike Hrvatske svojim djelovanjem HBOR podupire hrvatske poduzetnike koji nastoje ojačati svoj položaj na domaćem i potvrditi se na međunarodnom tržištu.

Gospodarstvenici kao i poslovne banke usmjereni su na rješavanje problema tekuće likvidnosti i refinanciranje postojećih kredita, što potvrđuje i iskazan veliki interes po prva četiri natječaja (aukcija) za dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava. HBOR je do sada po modelu A odobrio 508,76 milijuna kuna, a isplaćeno je preko 300 milijuna kuna. Budući je rok korištenja sredstava po kreditnom programu je 6 mjeseci od potpisivanja ugovora potrebno je određeno vrijeme da se vide konkretni utjecaji modela na likvidnost hrvatskih gospodarstvenika. HBOR je zadovoljan visinom kamatnih stopa koje su poslovne banke ponudile na do sada održanim natječajima, a one se trenutno kreću u rasponu od 4,7 posto do 5,05 posto. Kamatne stope su kriterij za dodjelu kvota kredita poslovnim bankama na natječajima koje HBOR održava, a kriteriji za dodjelu kredita krajnjim korisnicima su definirani kreditnim programom na osnovu kojeg i poslovne banke i HBOR ocjenjuju projekte. I u pripremi modela i u dosadašnjoj provedbi modela iskazana je velika spremnost svih sudionika (Ministarstva financija, HNB-a, poslovnih banaka i HBOR-a) da se posao obavi u najkraćem roku i interesu hrvatskih gospodarstvenika, a HBOR je ispoštovao sve rokove po do sada održanim natječajima.

Ukupna vrijednost kredita u 2009. godini iznosila je 6.155 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost kredita u razdoblju od 1.1.2010. do 30.6.2010. godine iznosila 4.595.415 kuna što je za 48% više nego u istom razdoblju prošle godine. Osim povećanja iznosa odobrenih kredita HBOR je zabilježio i značajno povećanje broja odobrenih kredita u prvih šest mjeseci 2010. godine odobreno je 946 kredita što je za 46% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika