14.07.2010. / 07:38

Autor: Nacionalova redakcija

Rohatinski nezadovoljan: Vlada se do kraja godine više ne smije zaduživati

Neki analitičari očekuju novi Šukerov let prema svjetskim financijskim tržištima već u jesen jer treba pripremiti novac za nove deficite, a u veljači 2011. stiže na naplatu i 750 milijuna eura prije izdanih inozemnih obveznica

Guverner HNB-a Željko RohatinskiGuverner HNB-a Željko RohatinskiNakon što je iz Banskih dvora stigla vijest da se Hrvatska dodatno zadužila na inozemnom tržištu, reakcija je stigla i iz Hrvatske narodne banke. Guverner Željko Rohatinski kaže kako se država nastavila zaduživati usprkos njegovom upozorenju da to ne čini.

"Činjenica je da neki nisu uspjeli u plasmanu obveznica i s te je strane ministar Šuker u pravu, no isto je tako činjenica da se deficit povećava, a to nije dobro", komentirao je guverner Željko Rohatinski za Večernji list, te je dodao kako se ovo zaduženje države uklapa u projekcije koje je prošli tjedan iznio u parlamentu, no i dalje smatra da Vlada mora smanjivati potrošnju i tako izbjeći potrebu za zaduženjem.

Rohatinski je kazao da su na Markovu trgu ignorirali njegovo upozorenje da ni obrana tečaja neće imati smisla ako izostanu Vladine reforme.

"Nadam se da će ovo zaduženje biti posljednje u ovoj godini", rekao je guverner HNB-a, ali kako trenutno stoje stvari želje Rohatinskog teško će se ostvariti jer će Vlada samo ove godine za otplatu kamata izdvojiti čak 5 posto vrijednosti godišnjeg proračuna ili 6,3 milijarde kuna.

Zbog toga neki analitičari očekuju novi Šukerov let prema svjetskim financijskim tržištima već u jesen jer treba pripremiti novac za nove deficite, a u veljači 2011. stiže na naplatu i 750 milijuna eura prije izdanih inozemnih obveznica.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika