14.07.2010. / 08:02

Autor: Nacionalova redakcija

Fuchs zatvara 143 škole; sindikati odgovaraju: 'Ministar nema pojma o poslu koji radi'

Rok za ukidanje malih škola je do 2017. godine. Znajući za katastrofalno stanje proračuna, školski se sindikati boje da bi se sve mjere mogle provesti preko noći i da je sedam godina samo pokušaj da ih se umiri

Radovan FuchsRadovan FuchsMinistar Radovan Fuchs i njegovo ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pred saborske je zastupnike uputilo odluku o izmjenama Pedagoških standarda kojima će se ozakoniti ukidanje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je u Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva obrazovanja, ukupno 143 škole.

Ukidanje samostalnosti škola značit će i otkaze za njihove ravnatelje, računovođe i tajnike, ali i velik gubitak za stanovnike malih mjesta u kojima su škole centar kulturnog i društvenog života, piše Večernji list.

Razumljivo ovakav prijedlog naišao je na ogorčenje školskih sindikata, ali i ravnatelja škola koje bi trebale biti zatvorene.

"Odluku o ukidanju može donijeti samo netko tko ne zna ništa o funkcioniranju škola. Nadam se ipak da obrazovanjem nikada neće upravljati financijski stručnjak koji razmišlja samo o brojkama, a ništa ne zna o pedagoškom radu i značenju škole za svaku sredinu", oštar je Željko Stipić, predsjednik "Preporoda".

Postupcima ministarstva nezadovoljna je i Udruga ravnatelja.

"Možda se u nekim rijetkim slučajevima mala škola može pripojiti nekoj većoj, ali to se ne radi ovako drastično i radikalno. Protivimo se tome jer škola i učitelji mnogo znače za male sredine. To će dodatno pogoršati ionako narušenu demografsku ravnotežu", upozorava šef Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević u izjavi za Večernji list.

Rok za ukidanje malih škola je do 2017. godine. Znajući za katastrofalno stanje proračuna, školski se sindikati boje da bi se sve mjere mogle provesti preko noći i da je sedam godina samo pokušaj da ih se umiri.

Vezane vijesti

Ministarstva: Ukidanje redakcija na HRT-u nema opravdanja

Ministarstva: Ukidanje redakcija na HRT-u nema opravdanja

Ministarstva kulture te znanosti, obrazovanja i sporta ustvrdila su danas da predložena ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te za nacionalne… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 14.07.10. 08:12

Ima pojma. Zašto bi on iskakao iz ekipe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika